OTVOREN ”LIFELINE FEST” U GORAŽDU

Goražde je i ove godine domaćin jedinstvenog ”Lifeline Festivala”, koji se održava u periodu od 19-23.08.2021 u hotelu Casablanca, Mravinjac i bašti naselja Luka. Organizator događaja je fondacija ”AidNet” iz Sarajeva, a organizaciju Festivala podržao je između ostalih  i Grad Goražde.

Ceremonija zvaničnog otvaranja održana je sinoć u bašti hotela Casablanca, a prisustvovali su joj brojni gosti, među kojima i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, koji je zajedno sa direktoricom Festivala Sabihom Hadžimuratović i vijećnicom Gradskog vijeća Sarajevo Amrom Zulfikarpašić, u svojstvu predstavnika gradonačelnice Sarajeva,  zvanično i  otvorio Festival.

Prije samog otvaranja Festivala upriličen je performans u kojem su učestvovali umjetnici: Nina Babić, solista ”Sunday Stories’, Alma Tuzi Lepir, zvučna kupka; Anika Petrović, Gong; Mensura Buridgge,Tai Chi; Joga; Holly Wiliamson, članovi ”Karate kluba ”Holiday” Goražde, mladi talenti sa Drine te lutkar Sabit Agić.

Riječ je o jedinstvenom  Festivalu ove vrste u regiji tj. Festivalu umjetnosti i zdravog življenja. Pošto je sastavni dio života kreativnost i umjetnost, tako i ove godine, uz vježbe yoge i meditacije, welnessa, dječiji program, okosnica Festivala je umjetnička kolonija i muzički program.

Prošlogodišnji Festival u cijelosti je bio posvećen jednom od najvećih likovnih umjetnika Emiru Dragulju, koji je rođen u Goraždu,  a ove godine na umjetničkoj koloniji učestvovat će slikari iz BiH, USA, Mađarske, Rusije, Srbije  i Crne Gore.

Cilj i misija Festivala je kreiranje i godišnje održavanje unikatnog festivala koji povezuje umjetnost, kreativnost, očuvanje tradicije i čuvanje kolektivne memorije o kulturi naše zemlje, te pozitivne promjene u stilu življenja.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI