OPĆINA CENTAR FINANSIRA OPREMANJE SLUŽBI ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE U GORAŽDU

Jučer  je u prostorijama Općine Centar upriličen prijem za delegaciju iz Goražda koju su činili gradonačelnik Ernest Imamović i Ibrahim Delić poslanik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Povod posjete je potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 30.000 KM Gradu Goraždu za opremanje formiranih službi zaštite i spašavanja. U ime Općine Centar, kao finansijera, ugovor je prethodno potpisao načelnik Srđan Mandić, dok je u ime Grada Goražda ovaj dokument potpisao gradonačelnik Imamović koji se ovom prilikom zahvalio na pomoći Općine Centar.

 ”Za odobrena sredstva planiramo finansirati opremanje i obuku organizacionih jedinica za zaštitu i spašavanje, a radi se Službi radio amatera koji su bili svjetski prvaci u radioamaterizmu,  zatim Službi zaštite i spašavanja Crvenog križa koji učestvuju u svim našim akcijama posebno na obukama i predavanjima za učenike osnovnih i srednjih škola. Treća je Služba za spašavanje na vodi i pod vodom, tačnije radi se o pripadnicima Kajakaškog kluba „Buk“ čiji su članovi spasili iz vode jednu osobu čime su pokazali koliko znači kvalitetna obuka”, objasnio je Imamović.

Općina Centar izdvaja pomenuta finansijska sredstva sa ekonomskog koda – Kapitalni transferi gradovima, dok se prema odredbama potpisanog ugovora korisnik sredstava obavezuje da po realizaciji ovog projekta, a najkasnije do 31. januara 2022. godine, Općini Centar dostavi pismeni izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava (narativni i finansijski sa knjigovodstveno-finansijskom dokumentacijom, ugovorima, računima, uplatnicama i drugom popratnom dokumentacijom). Potpisivanju ugovora su također prisustvovali i predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, koja je na osnovu odluke općinskog načelnika provela potrebnu proceduru.

(izvor: Općina Centar)

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI