ODRŽANA ZAJEDNIČKA VJEŽBA OPERATIVNIH SNAGA CZ I POLICIJE BPK-a GORAŽDE

U sklopu Prgrama obilježavanja 18. septembra-Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde, a koji je započeo krajem prošle sedmice, danas je organizovana Zajednička vježba operativnih snaga civilne zaštite i policije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ”Goražde-Drina 2022.”.

Više o samoj vježbi u izjavi za medije rekao je pomoćnik Gradonačelnika Goražda za Civilnu zaštitu i mjesne zajednice Sanid Zirak – ”Danas izvodimo taktično-pokaznu vježbu pod naziivom ”Goražde- Drina 2022.” godina. U vježbi učestvuju sve raspoložive službe i jedinice unutar struktura Gradske civilne zaštite i kantonalne civilne zaštite. Na temelju elaborata bit će izvedeno simuliranih 5 scenarija, čemu ćemo svjedočiti u toku današnjeg dana. Imaćemo spašavanje  utopljenika iz rijeke Drine, zatim ćemo imati simulaciju pljačke banke na Trgu, zatim simulaciju gašenja požara. U pomenutim vježbama učestvuju sve jedinice Civilne zaštite Grada Goražda, kao i Kantonalne uprave Civilne zaštite.  Tu su Gorska služba spašavanja, jedinica za podršku uprave policije, Kantonalni operativni centar, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba za zaštitu od požara, Služba za medicinsku pomoć, Služba crvenog križa, Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu, Služba za zaštitu i spašavanje pod vodom i na vodi”.

Nakon vježbe u poslijepodnevnim satima, a u sklopu programskih aktivnosti povodom obilježavanja 18. septembra – Dana BPK-a i Grada Goražde, biće upriličena promocija monoografije ”Živa lomača – Pionirska ulica u Višegradu (14.juni 1992.) ” autora doc. Dr. Ermina Kuke, u izdanju Udruženja ”Žena – žrtva rata” Sarajevo, te učenje hatme i poklanjanje dove šehidima u džamiji ”Šehidija” u Vitkovićima. Program će biti nastavljen i narednih, dana, a centralni dio programa održat će se u nedjelju 18. septembra.

 

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI