ODRŽANA NOVA SJEDNICA ZDRAVSTVENOG SAVJETA

Nova sjednica Zdravstvenog savjeta Grada Goražda održana je danas u Velikoj sali Gradske uprave. Članovi Savjeta u sklopu Dnevnog reda najprije su razmatrali pitanje statusa Hitne medicinske pomoći (Izvjestilac po ovoj temi bila je direktorica Kantonalne bolnice Nermina Kamenica, te direktor Doma zdravlja ‘’Dr Isak Samokovlija’’ Edin Čengić).

U uvodnom izlaganju istaknuto je kako je ovaj projekat započet prije par godina, ali da uslijed niza okolnosti i nedostatka finansijskih sredstava, još uvijek nije realizovan, te je naglašeno da je potrebno ponovo aktualizirati ovaj projekat, prilagoditi postojeći idejni projekat, sadašnjim potrebama, a istaknuto je da će i Grad Goražde, kao i Vlada BPK-a, uz finansijsku pomoć Vlade Federacije uložiti maksimalne napore kako bi se konačno realizovao ovaj projekat. U sklopu ove tačke razmatrano je budžetsko planiranje i zatvaranje finansijske konstrukcije, te organizaciono-tehničko-kadrovsko kapacitiranje buduće Hitne medicinske pomoći, kao i uvođenje Elektronske zdravstvene kartice.

Slijedeća na Dnevnom redu bila je tačka Kadrovska politika zdravstvenih ustanova na području Grada i Kantona u sklopu koje je razgovarano o problemu nedostatka medicinskog kadra, načinu finansiranja specijalizacija, te nekim od mjera kojima će se ovaj problem u budućnosti rješavati.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović izvjestio je članove Savjeta na temu uspostava Zdravstvenog savjeta Vlade BPK-a Goražde, naglasivši da je procedura u toku.

Do kraja sjednice članovi Savjeta razmatrali su tačke koje se odnose na informaciju o imunizaciji stanovništva, te pitanje esencijalne liste lijekova. Kada je riječ o imunizaciji stanovništva prisutni su informisani da je još uvijek mali broj vakcinisanog stanovništva na području BPK-a Goražde, te da treba dodatno raditi na podizanju svijesti o značaju imunizacije u borbi protiv globalne pandemije izazvane Covid virusom.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI