ODRŽANA INFO-SESIJA-PREDSTAVLJEN LOKALNI INVESTICIJSKI FOND U SKLOPU PROJEKTA USAID DIASPORA INVEST

USAID projekat “Diaspora Invest” u saradnji sa Gradom Goražde organovao je danas u prostorijama Biznis centra  info-sesiju u okviru koje je predstavljen  Lokalni investicijski fond, nastao povezivanjem sredstava naše lokalne zajednice i USAID-ovog fonda. Ova saradnja je potvrda transparentnog i odgovornog upravljanja sredstvima za našu zajednicu, a istovremeno je i prvi primjer dobre prakse fokusa prema investicijama povezanim sa našom dijasporom.

Lokalni fond će sufinansirati kompanije koje nisu starije od 3 godine (d.o.o., d.d.), koje imaju dokazivu poslovnu vezu (suvlasništvo ili neka forma biznis partnerstva) sa našom dijasporom ljudima koji su se vratili u našu zemlju u posljednjih 5 godina.

 

Više informacija o samom projektu i Lokalnom investicijskom fondu u izjavi za medije dao je Armin Alijagić, predsjednik Udruženja ”Naša perspektiva” koje je glavni lokalni partner na USAID projektu Dijaspora Invest:” Možemo reći da smo ponosni da je Grad Goražde partner u našem projektu. Danas smo ovdje da prezentujemo programe koji se dodjeljuju u sklopu USAID projekta Dijaspora Invest. Prvenstveno Program dodjele bespovratnih sredstava koji je na raspolaganju kompanijama koje nisu starije od tri godine, a registrovane kao d.o.o. i imaju određenu poveznicu sa dijasporom.

Međutim, nije to jedini program koji ćemo mi danas prezentovati u sklopu današnje prezentacije. Tu su i neki drugi programi koji također mogu biti interesantni domaćim kompanijama koje nisu osnovane ili povezane sa  dijasporom, a to je prije svega Program prodajnih agenata gdje pomažemo domaćim kompanijama prilikom izlaska na strana tržišta. Prepoznali smo da u inostranstvu postoje brojni ljudi bh porijekla iz Goražda i iz drugih mjesta, koji su dosta dobro uvezani u određenim sektorima i mogu otvoriti vrata domaćim firmama pri izvozu. Pozivamo i kompanije sa  prostora Grada Goražda da se prijave na ovaj Program. Tu je i Program mentora iz dijaspore. Mi  dobro znamo da kompanije u BiH, a evo i u Goraždu mogu se suočiti sa određenim izazovima u svom poslovanju, bilo da se radi o prodaji, marketingu, promociji, finansijama ili bilo čemu ukoliko postoje takve kompanije u Goraždu putem ovog Programa mi te kompanije spajamo sa osobom iz inostranstva koja je stručna u određenim sektorima i koja im može pomoći prilikom prevazilaženja ovog izazova, dovodimo ljude smjestimo ih u kompaniju ovdje i oni jedan na jedan rade na prevazilaženju tog problema

Imamo jedan program koji je isto simpatičan a on je Program stažiranja mladih iz dijaspore.Taj program dovodi mlade ljude iz dijaspore, evo recimo porijeklom iz Goražda da provedu i da izvrše svoju poslovnu praksu u goraždanskim kompanijama. Pozivam ljude iz dijaspore, mlade ljude koji završavaju svoje fakultete, a žele da se upoznaju malo više sa mjestom porijekla da se prijave na ovaj Program i svoju praksu provedu ovdje u Goraždu, dakle taj Program pokriva sve troškove vezane za tu praksu uključujući i troškove prevoza, boravka itd.

Što se konkretno tiče Programa dodjele bespovratnih  sredstava tu se  može aplicirati do 70 000 KM, za nabavku opreme. Uglavnom se radi o novoj opremi i to je Program gdje se onda sa druge strane, od strane aplikanta,firmi koje apliciraju očekuje da i one apliciraju,odnosno učestvuju sa minimalno onoliko koliko su tražili od samog granta.

Za sve ostale pojedinosti zainteresovani se mogu javiti kako administraciji ovdje u Gradu Goraždu, tako i samom USAID projektu Dijaspora invest.”

Aplikaciji možete pristupiti na grant.diasporainvest.ba.

Poziv je otvoren do 21. septembra 2024. godine,.