ODRŽAN SASTANAK ORGANIZACIONOG ODBORA MANIFESTACIJE ”DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM”

Veliki književnik i humanista, dr. Isak Samokovlija i njegovo djelo nastavljaju da traju i kroz manifestaciju pod nazivom „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ u organizaciji goraždanskog Centra za kulturu, uz pokroviteljstvo Grada Goražda i resornog kantonalnog Ministarstva.

Sedamnaestom po redu manifestacijom obilježava se 132 godina od rođenja i 66 godina od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada koji je i spona između tri grada u kojima će se dešavati dijelovi ovogodišnjeg programa.

O sadržaju ovogodišnje manifestacije razgovarano je danas na sastanku Organizacionog odbora. Manifestacija koja na jedinstven način povezuje Goražde, Sarajevo i Fojnicu, mjesta u kojima je Samokovlija kao ljekar radio i stvarao književna djela, počinje 15. januara. Pred bistu velikog pripovjedača koja se nalazi u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi Samokovlijino ime, biće položeno cvijeće.

Istog dana, u holu Centra za kulturu posjetioci će moći da vide izložbu ”Život i djelo Isaka Samakovlije”. U nastavku programa, u Maloj sali Centra za kulturu vidjećemo izlaganja o životu i djelu Isaka Samokovlije predstavnika Jevrejske zajednice u BiH, Elija Taubera.

Obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 u ovoj manifestaciji i ovom prilikom o stvaralaštvu Isaka Samokovlije putem linka govorit će prof.dr. Sanjin Kodrić predsjednik  BZK „Preporod“ i prof. Hadžem  Hajdarević predsjednik društva pisaca BiH, dok će u program učešće uzeti i hor Centra za kulturu.

Manifestacija će biti nastavljena u februaru, kada će Centar za kulturu raspisati javni poziv za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola na teme koje opserviraju stvaralaštvo Isaka Samokovlije, a u proljeće biće održan i Kviz znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI