ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ”CIRKULARNA EKONOMIJA-ŠANSA ZA RAZVOJ GRADA GORAŽDA”

U organizaciji Centra za politike i upravljanje (CPU) i Grada Goražde danas je održan okrugli sto na temu ”Cirkularna ekonomija-Šansa za razvoj Grada Goražda”. Goste je na početku pozdravio i poželio dobrodošlicu Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, a u u uvodnom obraćanju govorio je i Adis Muhović, izvršni direktor CPU. Moderator okruglog stola bio je Vedad Suljić.

U prvom dijelu okruglog stola prisutni su razgovarali o cirkularnoj ekonomiji: koristima i poticajima za lokalnu zajednicu, dok se u drugom dijelu govorilo o poslovnim modelima i prioritetnim sektorima za poticanje cirkularne ekonomije. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici lokalne zajednice Grada Goražde i predstavnici kompanija i privatnog sektora.

Nešto više o okruglom stolu u izjavi za medije govorio je moderator Vedad Suljić: ” Danas ćemo govoriti o cirkularnoj ekonomiji, na koji način različiti akteri od lokalne zajednice do privrednika mogu biti uključeni  u cirkularnu ekonomiju koja počiva na tome da se resursi koji dobijemo iz prirode što duže zadržavaju u ekonomskom sistemu. Govorićemo i o općim principima cirkularne ekonomije, o mogućim poslovnim modelima koji se mogu evidentirati, kao i o najpotencijalnijim sektorima BiH. Cilj okruglog stola je da razvijemo jednu diskusiju, da vidimo šta je to prioritetno u Gradu Goražde kada govorimo o cirkularnoj ekonomiji i od strane lokalne zajednice, dakle Gradske uprave i njenih službi, naravno privrede pa do građana.”