ODRŽAN 25. LJETNI POHOD ‘’GREBAK-PUT ŽIVOTA’’

Program obilježavanja manifestacije ‘’Grebak-put života’’ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2022. godinu počeo je u srijedu 08.06.2022. godine obilaskom mezarja Hasana Turčala Brzog i saboraca u Pazariću, dok je narednog dana na mjesnom groblju Hanište  u mjesnoj zajednici Orahovice otkrivena spomen ploča posvećena ratnom komandantu Hasanu Turčalu Brzom, ali i ostalih 150 boraca iz ovog kraja, koji su  dali svoje živote u odbrani Goražda i BiH. Spomen-ploču otkrili su njegov nekadašnji saborac Mirsad Bećirević i ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović.

Hasan Turčalo bio je prvi koji je 6. maja 1992. godine prošao tzv. putem spasa od sela Zorovići do Grepka koji je u ratnim godinama značio život za šire područje  Goražda i njegovo stanovništvo.

Program manifestacije je nastavljen u subotu 11.06.2022. godine 25. ljetnim planinarskim pohodom ‘’Grebak put života’’ u organizaciji PK’’Goražde-Maglić’’. Okupljanje i polazak učesnika održano je na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda gdje je odata počast. Nakon toga položeno je i cvijeće i proučena dova na šehidskom mezarju Grebak te polaganje cvijeća na spomen obilježje na platou Grepka.

Cvijeće je položeno i na šehidskom mezarju u Orahovicama, gdje su održana prigodna obraćanja i tevhid šehidima. Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović također je prisustvovao na pomenutim programskim aktivnostima.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI