ODATA POČAST NEVINO STRADALIM U NASELJU LOZJE

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje u Lozju u Goraždu je počelo obilježavanje Dana sjećanja na civile ubijene u naselju Lozje 22. Maja 1992. godine. Trideset dvije godine poslije u spomen na nevine žrtve cvijeće su položile delegacije preživjelih žrtava i članova porodica ubijenih, delegacija Grada Goražda, kao i BPK Goražde, te kantonalnog Udruženja civilnih žrtava rata. Organizaciju ovog događaja ove godine preuzeo je Grad Goražde u saradnji sa članovima porodica i prijateljima stradalih, te stanovnicima Lozja. Porodice su podsjetile da je 22.maja 1992. Godine u Lozju ubijeno oko 40 civila, jedan broj djece, žena i starih odveden u zarobljeništvo.

“Obilježavanje ovog datuma je naša dužnost, naša obaveza prema našim svirepo ubijenim, prema članovima porodica i građanima Grada Goražda u cjelini’’  izjavila je Midheta Kaloper koja je u napadu na Lozje izgubila majku i brata. Ona se zahvalila gradonačelniku i Gradskom vijeću koji su ispoštovali inicijativu Mjesne zajednice Goražde IV i zvanično se uključili u obilježavanje ovog datuma.
“ Ubiti 40 osoba, uglavnom civila, djece i starih, je neviđeni kukavičluk i zločin od kojeg je, čini se, gore skrivanje odgovornih i šutnja o zločinu. Više od 30 godina poslije, za zločin u Lozju se sudi pred Sudom BiH, ali i dalje je tu pitanje zašto svi odgovorni još uvijek nisu pred Sudom, pa i ko ih štiti i zašto nam istine kasne?  “ rekao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. Dodao je da je Goražde pokazalo da zna da se bori, da zna i da oprosti, ali i “koliko je kultura sjećanja važna za razumjevanje i za dijalog” što podrazumjeva procesuiranje odgovornih za zločine.

“Da tako raščistimo s prošlošću da bi budućnost naše djece bila stabilna, mirna, s Lozjem koje neće zaboraviti svoje nevino stradale, ali je pokazalo da dostojanstveno zna da ide dalje” naglasio je gradonačelnik Imamović, izrazio porodicama poštovanje zbog strpljenja s kojima su decenijama čekali sporo pravosuđe da procesuira odgovorne za zločin u Lozju I zamolio ih da ne odustanu od insistiranja da glavnokomandujući bude procesuiran.
Prisutnima su se obratili i premijer BPK Goražde Edin Ćulov, te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji su također podsjetili na značaj obilježavanja ovog datuma, a na poseban način, prigodnim recitalom, počast stradalim odali su mladi Goražda, članovi Amaterske pozorišne scene i hora Kewser.