OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA OD STRADANJA STANOVNIŠTVA U NASELJU LOZJE

U Goraždu je danas obilježana 31. godišnjica napada na naselje Lozje, u kojem je 22. maja 1992. godine ubijeno oko 40 civila, a jedan broj žena i djece odveden u zarobljeništvo. Porodice, prijatelji i brojni zvaničnici okupili su se danas u ovom mjestu kako bi podsjetili na strašne zločine izvršene prije 31 godinu nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti.

Pred Sudom BiH u toku je postupak protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića, komandira jedinica VRS koje su učestvovale u ovom zločinu. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima osam ubijenih.

Sa današnjeg skupa još jednom su upućeni pozivi i vapaji porodica prema državnim institucijama da konačno privedu zločince pravdi i da ih kazne. Porodice su uputile i poruke da neće odustati i da će se boriti do kraja da se sazna istina i da se zločinci kazne.

Članovi porodica ubijenih, predstavnici Saveza logoraša BiH, lokalnih i kantonalnih vlasti, položili su cvijeće na spomen obilježje u Lozju. Cvijeće su po prvi put položili i članovi Centra za nenasilnu akciju, bivši pripadnici ArmijeBiH, VRS, JNA,HVO i HV,veterani ratova sa područja bivše Jugoslavije.