OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OD STRADANJA U NASELJU LOZJE

Prigodnim programskim sadržajima u goraždanskom naselju Lozje danas je obilježena 29. godišnjica od stradanja više od 40 civila koji su ubijeni kada su srpske snage 22. Maja 1992. izvršile napad na ovo mjesto na ulazu u Goražde.

Obilježavanju su prisustvovale preživjeli članovi porodica nastradalih, mještani ovog naselja, te zvaničnici sa prostora BPK-a Goražde koji su položili cvijeće na spomen obilježje. Cvijeće su također položili i predstavnici Udruženja žrtava rata Foča koji su prisustvovali obilježavanju.

Prisutnima su se između ostalih obratili predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, te ministar za socijalna politiku, izbjegla i raseljena lica BPK-a Goražde Eniz Halilović.

Sa današnjeg skupa još jednom je upućena poruka o zločinu koji se desio na ovim prostorima, te da za isti ni nakon 29. godina niko nije procesuiran.

Do danas je pronađen samo dio ostataka zarobljenih stanovnika Lozja u grobnici blizu Goražda, a porodice i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih. Iz Udruženja logoraša Goražde zahtjevaju procesuiranje svih počinilaca ovog zločina u Goraždu.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI