OBILJEŽEN DAN GRADA GORAŽDA I BPK-a GORAŽDE

Nakon što je proteklih dana provedeno niz aktivnosti, program obilježavanja 18. septembra – Dana Grada Goražda i BPK-a Goražde nastavljen je danas, gdje se na početku odata počast braniocima i ubijenoj djeci, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a Goražde, Šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, zatim Spomen obilježju poginulim pripadnicima policije, te Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995.

Nakon polaganja cvijeća u Velikoj sali Centra za kulturu u organizaciji Udruženja za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ održan je Performans “ Djeca grle grad“.

Potom je uslijedila svečana akademija u sklopu koje su se prisutnim obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Goražda Bajro Obuća, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Sirbubalo, premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Nakon prigodnih obraćanja dodjeljena su priznanja Grada Goražda i BPK-a Goražde.

Ove godine odlukom Gradskog vijeća Grada Goražda dodjeljeno je Javno priznanje ”Zlatna plaketa Grada Goražda” Huseinu Drljeviću za izuzetan doprinos razvoju sporta u Goraždu. Priznanje Huseinu je uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća, dok je Javno priznanje ”Srebrena plaketa Grada Goražda” dodjeljena Sulejmenu Fidahiću  za  izniman  doprinos razvoju sporta na području grada Goražda. Priznanje Sulejmanu je uručio gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović.

Kada su u pitanju priznanja koja dodjeljuje BPK-a Goražde Odlukom Skupštine BPK-a Goražde javno priznanje ”Počasni građanin” za 2022. godinu dodijeljeno je Edinu Ramiću, dok je javno priznanje „Plaketa Kantona“ dodjeljena UŽ „SEKA“ Goražde.

Svečanu akademiju upotpunio je nastup profesora OMŠ ”Avdo Smailović” a u popodnevnim satima u prostorijama Šahovskog kluba ”Goražde” Goražde održat će se Tradicionalni šahovski turnir, dok su tokom dana održana takmičenja u sportskom ribolovu za lica sa invaliditetom u okviru XVIII Državnog KUP „Mujo Peštek Tito, te takmičenje u organizaciji Radio kluba ”Drina” Goražde u radioamaterskoj goniometriji „Goražde open 2022.“. U večernjim satim u Velikoj sali Centra za kulturu održat će se koncert „Snivaj sa suncem Samire“ u okviru kojeg će nastupiti Muzički ansambl pod vođstvom Amira Ćoralića, MVIS ”Behar”, OMŠ Avdo Smailović i Senko Borovac.

Program obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK-a će biti nastavljen i u narednim danima za kada je u sklopu programa planirano niz aktivnosti.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI