OBILJEŽEN 26. JANUAR – DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA, TE DAN MJESNE ZAJEDNICE GORAŽDE I

U Goraždu je i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježen je 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i dan MZ Goražde I. 26. januar zvanično je usvojen i uvršten od strane Gradskog vijeća Goražde u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda.

Na ovaj način građani Goražda odaju počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941.-1942. godina, ali i prisjećaju se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na Trgu branilaca i Kolijevkama. Cvijeće su položile delegacije Grada Goražda, kao i predstavnici nekoliko udruženja koje baštine ideju antifašizma u BiH, među kojima je i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Centralni dio programa održan je na mostu Alije Izetbegovića na kojem je također položeno cvijeće. Cvijeće su položile delegacije Grada Goražda, delegacija BPK-a Goražde, te delegacije Udruženja antifašista iz Goražda, Hadžića, Ilidže, Općine Novi Grad Sarajevo, Općine Stari Grad Sarajevo,  te delegacija Udruženja antifašista iz ilijaša.

Nakon toga uslijedilo obraćanje zvaničnika. Prisutnima se najprije obratio gradonačelnik Ernest Imamović koji je u ime Grada Goražda pozdravio prisutne, te im se zahvalio današnjem prisustvu odavanju počasti nevino stradalim stanovnicima Goražda, osvrnuvši se na ulogu i značaj borbe, te pružanja otpora stanovnika Goražda, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i tokom perioda 1992.-1995.

Skupu se obratio i predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde Uzeir Živojević, koji je podsjetio na važnost čuvanja uspomene na pomenuti događaj, kako bi se ukazalo na počinjene zločine, odala počast žrtvama, a sve sa ciljem da se zločin ne zaboravi i ne ponovi.

Poslije obraćanja u rijeku Drinu je bačeno 79 ruža u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1945. godine, a u sklopu programa obilježavanja nastupili su učenici OŠ „Husein ef. Đozo“ i OMŠ ”Avdo Smailović”, te Asocijacija srednjoškolaca BiH lokalni tim Goražde.

Prisutni su također polaganjem cvijeća odali počast i djeci Goražda stradaloj u ratu na Spomen obilježju na platou ispred Centra za kulturu Goražde.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI