OBILJEŽEN 26. JANUAR – DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA, TE DAN MJESNE ZAJEDNICE GORAŽDE I

U Goraždu je i ove godine prigodnim sadržajima obilježen je 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i dan MZ Goražde I. 26. januar zvanično je usvojen i uvršten od strane Gradskog vijeća Goražde u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda.

Na ovaj način građani Goražda odaju počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941.-1942. godina, ali i prisjećaju se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na Trgu branilaca i Kolijevkama. Cvijeće su položile delegacije Grada Goražda, kao i predstavnici nekoliko udruženja iz Sarajeva, koje baštine ideju antifašizma u BiH, te Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Centralni dio programa održan je na mostu Alije Izetbegovića na kojem je također položeno cvijeće. Nakon toga uslijedilo obraćanje zvaničnika. Prisutnima se najprije obratio gradonačelnik Ernest Imamović koji je u ime Grada Goražda pozdravio prisutne, te im se zahvalio današnjem prisustvu odavanju počasti nevino stradalim stanovnicima Goražda, osvrnuvši se na ulogu i značaj borbe, te pružanja otpora stanovnika Goražda, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i tokom perioda 1992.-1995.

Skupu se obratila i predstavnica SABNOR-a Goražde Amela Kešan, koja je podsjetila na važnost čuvanja uspomene na pomenuti događaj, kako bi se ukazalo na počinjene zločine, odala počast žrtvama, a sve sa ciljem da se zločin ne zaboravi i ne ponovi. Prisutnima su se također obratili i Mirsad Ćatić predstavnik SABNOR-a BiH, te Valerija Skrinijar Tvrz, najstarija živuća partizanka koja je iz Slovenije doputovala u naš grad kako bi odala počast žrtvama.

Poslije obraćanja u rijeku Drinu je bačeno 80 ruža u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1945. godine, a u sklopu programa obilježavanja nastupili su učenici OMŠ ”Avdo Smailović”, Mreže vijeća učenika srednjih škola, te članovi Amaterske pozorišne scene CZK Goražde.

Prisutni su također polaganjem cvijeća odali počast i djeci Goražda stradaloj u ratu na Spomen obilježju na platou ispred Centra za kulturu Goražde.

 

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI