OBILJEŽEN 25. NOVEMBAR DAN DRŽAVNOSTI BIH U GORAŽDU

Nizom prigodnih sadržaja u Goraždu je obilježen jedan od najznačajnijih datuma BiH 25. novembar – Dan državnosti BiH.

Dana 25.11.1943. godine, održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, i na taj dan su ponovno udareni temelji državnosti BiH, poslije propasti Bosanske srednjovjekovne države 1463. godine. Ovaj datum je simbolično važan jer potvrđuje hiljadugodišnju Bosansku državnost sa slobodnim izborom i voljom izabranih predstavnika svih naroda BiH. To je veliki praznik za sve one koji u svojim srcima nose ideju Bosne i Hercegovine kao slobodne i demokratske države.

Program obilježavanja započeo je u petak 19.11.2021.godine od kada je provedeno niz aktivnosti, dok je danas održan centralni dio programa, a započeo je polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, zatim na spomen obilježje pripadnicima MUP-a, te spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992 – 1995.

Povodom Dana državnosti u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održana je i svečana akademija. O 25. novembru – Danu državnosti BiH govorili su predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća, gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović i premijerka BPK-a Aida Obuća. Oni su ujedno uputili čestitke svim građanima BiH povodom Dana državnosti.

O značaju ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu govorio je prof.dr. Suad Kurtćehajić koji je ovom prilikom ukazao na važnost 25. novembra za sve građane BiH, naglasivši da je ovaj datum jedan od najvažnijih historijskih događaja za našu domovinu.

 

U programu svečane akademije predstavljeni su najbolji radovi učenika iz osnovnih i srednjih škola na takmičenju u pisanju literarnih radova na temu Dana državnosti BiH, a program akademije svojim nastupom upotpunili su profesori Osnovne muzičke škole ”Avdo Smailović”.

Nakon svečane akademije u sklopu programa odigran je tradicionalni  šahovski turnir, dok će se u večernjim satima u Velikoj sali Centra za kulturu odigrati predstava „Hadžera“ u produkciji JU Centar kulture i mladih općine Centar Sarajevo.

 

 

 

 

 

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI