NIZOM SADRŽAJA OBILJEŽAVA SE 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI BIH

Na području BPK-a Goražde  25. novembar – Dan državnosti BiH i ove godine biće obilježen brojnim sadržajima.

Program je zvanično počeo u petak 19.11.2021. godine učenjem Hatma-dove šehidima i hutbom u povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH u svim džamijama na prostoru Muftijstva goraždanskog.

U subotu 20.11.2021. program je nastavljen akcijom dobrovoljnog darivanja krvi ‘’I krv svoju za Bosnu moju’’ u organizaciji ‘’Mreže mladih’’ Muftijstva goraždanskog.

22.11.2021. održano je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz literarnog i likovnog stvaralaštva o Bosni i Hercegovini i njenom Danu državnosti.

Program je nastavljen u utorak 23.11. kad je organizovano polaganje cvijeća na partizansko spomen obilježju u Prači i spomen obilježju poginulim braniteljima u Hrenovici, dok je u popodnevnim satima u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održana promocija knjige ‘’Tuđmanov haški profil-Udruženi zločinački poduhvat na BiH’’ autora prof. dr. Ive Komšića, čiji promotori su bili prof.dr. Senadin Lavić i prof.dr. Nedžad Ajandžić, a moderator dr. Muhamed Ramović.

Program je nastavljen i danas historijskim časom o Danu državnosti BiH u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK-a Goražde. Također je položeno cvijeće na spomen obilježja u Ustikolini-mjesto pogibije prvih žrtava 1992.godine ‘’Šehidska kapija’’ i partizansko spomen obilježje (Općina Foča u F BiH ).

Danas je u sklopu programa obilježavanja Dana državnosti u Gradskoj art galeriji Goražde otvorena likovna izložba grafičara Irfana Hoze. Ova izložba je poklon Grada Sarajeva građanima i građankama Goražda. Na svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je zajedno sa premijerkom BPK-a Aidom Obućom  i gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem otvorila izložbu.

Večeras je na programu također Veče sevdaha, starogradske i narodne muzike u izvođenju Muškog vokalno instrumentalnog sastava ‘’Behar’’Goražde’’ koji će se održati u Maloj sali Centra za kulturu Goražde.

Centralni dio svečanosti biće održan sutra, kada će se između ostalih sadržaja,  održati i svečana akademija povodom 25 novembra – Dana državnosti BiH.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI