NASTAVLJA SE DOBRA SARADNJA GRADA GORAŽDA I ASB-a

Grad Goražde danas su posjetili predstavnici njemačke nevladine organizacije ASB na čelu sa regionalnim direktorom Elmirom Bojadžićem. Naime oni su se ovom prilikom sastali sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i njegovim saradnicima, gdje su na sastanku u Maloj sali Gradske uprave razgovarali o nastavku dosada dobre saradnje i novom projektu koji će se realizovati u narednom periodu posredstvom ASB-a.

Riječ je i novom projektu ASB-a čiji nosilac aktivnosti je civilno društvo iz Banja Luke. Projekat počinje od 01.09.2023. i trajat će do 31. augusta 2025.godine. Projekat pod nazivom “Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost – podrška ugroženim osobama u BiH kroz javno, privatno i civilno partnerstvo”. U projekat je uključeno 6 gradova iz BiH, među kojima je i Grad Goražde. Kako je rečeno, današnji sastanak za cilj ima predstavljanje projekta i dogovor o narednim aktivnostima. Projekat ima četiri faze, prva je osnivanje socio-ekonomskog odbora za razvoj u koji bi bili uključeni predstavnici javnog i privatnog sektora, e civilnog društva, potom analiza tržišta rada, da se sagledaju koje su potrebe, što se posebno odnosi na mlade i žene. Treća faza su edukacije kroz treninge i četvrta faza je strukovno obrazovanje korisnika koji će biti podržani kroz grantove za samozapošljavanje i pokretanje biznisa, te prekvalifikacije i zapošljavanje u privatnim firmama. Vrijednost projekta je 300.000,00 KM.

Gradonačelnik je pohvalio dosadašnju saradnju sa ASB-om, te istakao kako je ovaj projekat veoma značajan za našu lokalnu zajednicu, kao i da će Grad Goražde pružiti maksimalnu podršku ASB je već ranije na području Goražda, ali i susjednih općina u BPK-a Pale u FBiH i Foča u FBiH realizovala nekoliko značajnih projekata koji se prije svega odnose na izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica za povratnike, te projekte koji se odnose na samoodrživost povratka. Samo na području grada Goražda ova NVO implementirala je projekat izgradnje 74 stambene jedinice za povratnike, zatim projekat Inkluzivna socio-ekonomska podrška u lokalnim zajednicama u BiH, projekat ”Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje”, direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u općinama Gornji Vakuf, Uskoplje, Goražde, Foča u FBIH i Pale u FBIH kroz donaciju i distribuciju plastenika i niz drugih projekata.