MINISTAR ODBRANE BIH DR. SIFET PODŽIĆ  POSJETIO GORAŽDE

U posjeti Gradu Goražde boravila je danas delegacija na čelu sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem i njegovim zamjenikom gosp. Mijom Krešićem sa saradnicima.

Zvanični sastanak održan je u Maloj sali Gradske uprave Goražde, a delegaciju je primio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. Prijemu je prisustvovala i premijerka BPK-a Aida Obuća.

Prije susreta sa gradonačelnikom Imamovićem, ministar Podžić je prethodno posjetio kasarnu Kosova u Ustikolini, gdje je kako je rečeno razgovarano o potrebama i jačanju kapaciteta ove kasarne.

Ova posjeta uslijedila je nakon dopisa gradonačelnika Imamovića prema  ministru Podžiću sa ciljem angažovanja Oružanih snaga na uređenju lokalnih makadamskih puteva na području Grada Goražde, što je praksa već nekoliko prethodnih godina.

Ovom prilikom gradonačelnik Imamović je u izjavi za medije rekao:’’ Riječ je dakle o zvaničnoj posjeti ministra odbrane našoj Kasarni  u Kosovi u Ustikolini. Svakako Ministarstvo odbrane na čelu sa  ministrom Sifetom Podžićem i njegovim zamjenicima, gradonačelnik i premijerka su u današnjim zajedničkim aktivnostima razgovarali o mogućoj saradnji Ministarstva odbrane, odnosno Oružanih snaga na izvršenju čišćenja, odnosno uređenja makadamskih putnih pravaca kojih je dosta u našem Gradu Goraždu i isto tako razgovarali smo o pitanju  neperspektivne vojne  imovine, gdje smo direktno dobili saglasnost, da će Ministarstvo odbrane izdati da pređe u nadležnost Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražda. Posljednjih godina Oružane snage direktno pomažu  lokalne zajednice i ovim putem im se želim zahvaliti.’’

Ovo je također bila prilika da se dogovore novi oblici saradnje u budućem periodu, a ministar Podžić je obećao podršku projektu izgradnje Katoličke crkve u Goraždu u spomen na 5 časnih sestara, Drinskih mučenica, kao i da će ministarstvo dati na korištenje BPK-a i Gradu Goraždu neperspektivnu vojnu imovinu u Mirvićima.

Ovom prilikom ministar Podžić za u izjavi za medije je rekao:’’Osnovni cilj  današnje posjete  je bio da moj zamjenik gosp. Krešić i ja posjetimo Bataljon brigade i gore smo imali težišni sastanak sa Komandantom Bataljona i izvršnim oficirom iz Brigade iz Čapljine, analizirali smo  koji su  problemi, potrebe u Bataljonu, a obzirom da je vaše rukovodstvo i Kantona i Grada, ranije se obraćalo nekim zahtjevima, po pitanju pomoći Ministarstvu odbrane, iskoristili smo  priliku da svratimo, ja neću reći usput, nego i  i da dogovorimo neke radove, tako da mogu reći, bez obzira na poteškoće ,svi znate da nemamo usvojen Budžet na nivou države, mi ćemo kao i do sada pomoći i u sanaciji lokalnih makadamskih puteva, koliko to budemo uspjeli finansijski izdržati. Imamo i jedan zahtjev i od strane župnika iz Župnog ureda u Goraždu  za pomoć u realizaciji projekta  izgradnje katoličke  crkve na mjestu stradalih sestara, podrinjskih  mučenica i to ćemo pomoći. I vidjećemo imamo još nekih jednu dvije lokacije koje su za nas neperspektivne da najvjerovatnije predamo BPK-a Goražde, Vladi na upravljanje do konačnog rješenja te vojne imovine. Riječ je o lokaciji u Mirvićima.To ćemo vrlo brzo riješiti. Vi znate da smo mi na raspolaganju sa Oružanim snagama bili i do sada i bit ćemo i u buduće, potpuno senzibilni i osjetljivi prema ovom dijelu BiH, ostajemo široko otvoreni.’’

Riječi zahvalnosti uputila je i premijerka BPK-a Aida Obuća’’Prije svega izrazit ću svoje zadovoljstvo što je Ministar odbrane danas zajedno sa svojim zamjenikom  posjetio Goražde i što smo imali priliku da razgovaramo o bitnim projektima koji će se u narednom periodu realizirati kako na području Grada Goražda tako in a području cijelog BPK-a Goražde. Nama je saradnja sa Oružanim snagama jako bitna, jako nam je bitno da jačamo kapacitete kasarne Kosova koja je na području našeg Kantona kao i da imamo podršku Ministarstva odbrane kada su u pitanju poboljšanje putne infrastrukture u ruralnim dijelovima.’’

Nakon sastanka delegacija je posjetila lokaciju na kojoj će se graditi pomenuta crkva.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI
COVID-19
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA PODRUČJU BPK GORAŽDE
Osvježeno: 18.06.2021
IZVOR: Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde
AKTIVNIH SLUČAJEVA
OPORAVLJENIH
UMRLIH
5
2022
82
(+1)
(0)
(0)