I OVE GODINE MANIFESTACIJOM ”ZAIMOV DO – DA SE PAMTI 2021.” EVOCIRANE USPOMENE NA LEGENDARNOG KOMANDANTA ZAIMA IMAMOVIĆA

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca i Koordinacije udruženja boraca, održana je manifestacija ”Zaimov do, da se pamti 2021.” i Dan 1. Drinske brigade. Prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena je godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao i sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića.

Nakon što se 2014. godine ponovo počela obilježavati ova značajna godišnjica i ove godine zahvaljujući pomenutim organizatorima, koje je između ostalih kao i prethodnih godina podržao i Grad Goražde, održala se manifestacija ”Zaimov do – da se pamti 2021.” i Dan 1. Drinske brigade, na kojoj su zbog situacije izazvane pandemijom Korona virusa (COVID 19), programske aktivnosti ove godine reducirane.

U okviru programa organizovan je planinraski pohod ”Tragom drinskih brigada” (Sadba – Posestra – Rešetnica – Zaimov do – Ilovača) u okviru kojeg su učestvovali građani i članovi planinarskog društva ”Goražde-Maglić”. Krajnje odredište pohoda bio je Zaimov do, mjesto gdje je komandant Zaim Imamović prvi put postrojio Prvi bataljon 1. Drinske brigade. U sklopu programa održan je i historijski čas kojim se oživjelo sjećanje na formiranje Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH i sjećanje na rahmetli Zaima Imamovića, njegove podvige i saborce, nakon čega su delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a i Grada Goražda, te drugi gosti položili cvijeće.

Osim toga, organizovan je i maraton ”Tragom drinskih brigada” od izletišta Rorovi do Zaimovog dola, a sve u čast rahmetli Zaima i njegovih saboraca, kao i obilazak spomen obilježja i odavanje počasti (Vitkovići, Mravinjac, Bogušići, Berič, Osanica, Ustikolina, Faočići, Orahovice, Hrenovica i Bare)

Zahvaljujući organizatorima programa na Zaimovom dolu oživljavaju se sjećanja na majske dane otpora, a nove se generacije mladih svake godine uče kako se branila i odbranila sloboda, a oni koji su bili prisutni vratili su se kućama prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI