GRADU GORAŽDE POKLONJENO 39 SADNICA AUTOHTONIH VRSTA VOĆA

U našem gradu danas je izvršena sadnja 39 sadnica autohtonog voća, a riječ je o poklonu Udruženja Mohanđi iz Banjaluke. Sadnice su najprije posađene u dvorištu JU za predškolski odgoj i obrazovanje, obdaništima Sunce i Zvjezdice, a bit će posađene i u dvorištu OŠ ”Mehmedalija Mak Dizdar”, kao i dvorištu JU dom za stara i iznemogla lica Goražde.

Kao nastavak projekta The Fruit Tree Plantation Drive koji je sproveden u okviru sestrinske humanitarne ACT fondacije, Udruženje Mohanđi Bosna i Hercegovina, u partnerstvu sa Mohanđi udruženjima Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije pokrenulo je ove godine projekat State Called Unity.

 Njihova misija je davanje doprinosa društvu putem promocije vrijednosti kao što su nenasilje, suosjećanje, ljubaznost i bezuslovna ljubav diljem svijeta.

Putem svojih organizacija na Balkanu, već su ranije poduzeli korake ka stvaranju snažnijeg umrežavanja održivih civilnih inicijativa kroz partnerstva, davanje međusobne podrške, kako na Zapadnom Balkanu tako i sa zemljama Evropske Unije.

Sam projekat sačinjavaju tri segmenta – United We Plant (pokret za očuvanje prirode i promociju biljne ishrane), United We Stand for Peace (pokret za edukaciju i uticaj koji je neophodan da se pokrene pozitivan dijalog unutar regiona) i United We Celebrate (predstavljanje tehnika i metoda koje doprinose stabilnosti pojedinca, zajednice, te društva uopšte, inspirišući ih da žive svoj puni potencija).

Prvenstveno žele skrenuti pažnju na pomanjkanje hrane s kojim se svijet susreće, a posljedica su novonastalih konflikata i klimatskih promjena u svijetu.

Navedeni projekat stoga zvanično započinje akcijom United We Plant, koja će diljem Bosne i Hercegovine biti obilježena u toku mjeseca novembra.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI