GRADONAČELNIK GORAŽDA ERNEST IMAMOVIĆ I PREMIJERKA BPK-A AIDA OBUĆA POSJETILI PORODICU OBARČANIN

Porodica našeg sugrađanina Bećira Obarčanina već nekoliko mjeseci živi u strahu zbog klizišta koje je ugrozilo njihovu kuću na samom ulazu u grad, desetak metara od magistralnog puta. Klizište iznad kuće pokrenule su površinske vode i velike padavine, a posljednjih par dana stanje se pogoršalo.

Porodica Obarčanin apelovala je na sve nadležne institucije da reaguju i pomognu ovu porodicu u saniranju klizišta, obzirom, kako je istakao u medijima Bećir Obarčanin i njegova porodica nemaju sredstava da sami saniraju ovaj problem.

Tim povodom porodicu Obarčanin posjetio je danas gradonačelnik Goražda Ernest Imamović sa saradnicima, kao i premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća.

Stanje na terenu je katastrofalno i zahtjeva brzu reakciju u izjavi za medije rekla je premijerka BPK-a Aida Obuća – ”Mi smo danas obišli našeg sugrađanina Bećira Obarčanina i njegovu porodicu, kako bi se na licu mjesta uvjerili u stanje koje smo zatekli na terenu, a to je pojava klizišta oko njegove porodične kuće. Mogu reći da je stanje katastrofalno, da sam zabrinuta za sigurnost naših sugrađana i da sam im preporučila, da dok se ne riješi ova situacija, da iznađu alternativni smještaj i da ćemo im i u tom smislu pomoći ukoliko bude bilo potrebe. Ono što smo im obećali i Gradonačelnik Grada Goražda i  ja kao premijerka da ćemo zajednički u skladu sa procedurama i zakonom pomoći da se riješi ovaj problem, jer smo tako radili i u ranijem periodu. Znate da smo našim sugrađanima kojima su bile zapaljene i izgorele kuće i nanesena veća materijalna šteta, zajednički pomogli. Stoga, smatram da je neophodno uraditi kvalitetnu procjenu stanja, da struka kaže šta je problem i da onda nama, kao donosiocima odluka, predloži šta mi to trebamo raditi. Ovdje je vrijeme naš najveći neprijatelj iz razloga što vidite da je situacija svaki dan sve gora i gora i nadamo se da će se te procedure što prije završiti kako bismo mi našem sugrađaninu pomogli i kako bismo riješili ovu nemilu situaciju.”

Samira Drakovac, pomoćnik Gradonačelnika za Civilnu zaštitu naglasila je kako se nada da će se stanje vrlo brzo stabilizovati – ”Možemo reći da Civilna zaštita Grad Goražde i službe su uključene u ovaj problem na način, da obzirom da Gradska uprava nema geologa, mi smo poslali zahtjev Federalnom zavodu za geologiju. Predstavnik Federalnog zavoda za geologiju je bio prošle sedmice, tako da je on detaljno izvršio pregled mjesta koje lokalno djeluje onako kao što ste vidjeli međutim u širem obuhvatu izvršio je analizu moguće padine, analizu podzide, analizu stanja kuće. Mi očekujemo u roku od dva do tri dana, obzirom da je bio Božić, taj njegov nalaz. Ono što sam ja razgovarala i što imam spoznaju da će se tretirati ova situacija je otprilike da se moraju drenirati vode, da se voda mora odbiti na način koji predviđa struka, da se mora obezbjediti podzida koja će također odrediti pad, kosinu i sve ostalo kako ne bi bila ugrožena dalje padina i situacija se dovela pod kontrolu. Što se tiče geologa istina ovdje se radi o velikom zasjeku i samom izgradnja kuće morala je prije tretirati pozidu i obezbjeđenje, ali sad u situaciji u kakvoj jesmo mi ćemo čekati taj nalaz i svakako se u skladu sa tim preporukama fokusirati na pomoć porodici u rješavanju  problema koji je trenutno evidentan. Pitala sam geologa jesu li ugroženi susjedni objekti, on je izvršio i procjenu te padine, trenutna situacija ne dovodi u pitanje, mada svakako traži rješenje i snimanje obzirom da će preporučiti izradu geomehaničkog elaborate, koji  će tretirati bušotine i sastav tla, kosine, površine, klizanje i sve ostale uslove koje jednostavno kasnije izvođači radova bi trebali da ispoštuju kako bi se ova padina dovela u stanje stabilnog prostora mada i kod stare kuće postoji, tako mi je rečeno historijski ožiljci, koji su prekriveni i koji su možda nekad značili rad tog tla što je kasnije vjerovatno nova izgradnja, novi teret prouzrokovao nove posljedice.”

Bećir Obarčanin uputio je riječi zahvalnosti nadležnim strukturama vlasti, te dodao kako se nada pozitivnom rješenju – ”Ja sa ovom situacijom ne mogu biti nikako zadovoljan, jer kad uzmemo u obzir da sam se ja obraćao nadležnima i 10.08. 2020. prošlo je mnogo vremena od tada, nije ništa učinjeno i onda ekskalacijom i zadnjim dešavanjima pokrenule su se stvari sa mrtve tačke. I evo otprilike ja se nadam da će ovo rezultirati pozitivnim ishodom. Čuo sam jedan dio izjave gđe Drakovac, stoji to da je Obarak dobio možda ime po toj vodi, po obarku, obarak, bara  itd. međutim u ovom dijelu 1938. godine je napravljena ova kuća, u ovom dijelu o kojem sad govorimo apsolutno nije bilo vode. Ja nisam imao šta tu da presječem, ali tvrdim da ova stara kuća koja datira od 1938. godine tu nije bilo vode i vlage uopšte. Vode o kojima govorimo su se pojavile tačno u momentu onih zadnjih velikih kiša kad je ovom ulicom tekla rijeka i kada su bili poplavljeni i podrumi u kućama. Iskoristiću momenat, vidim da postoji volja da se pomogne, da se zahvalim svim strukturama vlasti kako kantonalnim, tako i Gradske uprave i nadam se da će rezultirati jednim dobrim i pozitivnim rješenjem.”