GRADONAČELNICA SARAJEVA BENJAMINA KARIĆ I GRADONAČELNIK TUZLE JASMIN IMAMOVIĆ U POSJETI GRADU GORAŽDU-NAJAVLJENI ZAJEDNIČKI PROJEKTI

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Gradu Goraždu. Prijem je održan u zgradi Gradske uprave Goražda, a pored gradonačelnice Karić u Goraždu je danas boravio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je također prisustvovao pomenutom sastanku.

 Riječi dobrodošlice uputio im je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, a ovo je bila prilika da se razgovara o saradnji na nekoliko zajedničkih projekata. Prema riječima Gradonačelnice Sarajeva i Gradonačelnika Tuzle ovo su njihove prve uzvratne posjete, obzirom da je gradonačelnik Ernest Imamović već ranije posjetio gradske uprave Sarajevo i Tuzla.

“Budući da sam tek nedavno imenovana za gradonačelnicu Sarajeva, prije pola godine, prve ideje su bile da uspostavim snažnije veze sa bh. gradovima. Gradonačelnik Ernest Imamović je posjetio Grad Sarajevo i mene, i ja sad s posebnim zadovoljstvom realizujem uzvratnu posjetu.  Nadam se da će svaka naša posjeta u budućnosti uroditi nečim lijepim i da će korist osjetiti građanke i građani i Sarajeva, ali i grada heroja, Goražda”, izjavila je za medije  Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Karić je najavila ovom prilikom da će Grad Sarajevo djeci Goražda omogućiti da pohađaju školu plivanja na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, a tri gradonačelnika napisat će i zajednički predgovor za četvrto izdanje bosansko-turskog riječnika koji u ovoj godini obilježava 390-tu godišnjicu.

“Mi idemo korak po korak, moj kolega Imamović je bio sa svojim timom u Tuzli, razmatrali smo više različtiih projekata i evo sada mogu da izdvojim dva. Ove godne je 390 godina od najstarijeg južnoslavenskog riječnika štokavskog narječja u Evropi. To je bosansko-turski riječnik iz 1631. ali se malo o tome zna u BIH. Grad Tuzla je objavila tri izdanja i želim da četvrto izdanje objavimo zajedno, Grad Goražde, Grad Sarajevo i Grad Tuzla. Vjerovatno će sa nama u tome biti Preporod BIH. Cilj nam je da napravimo veliku promociju jer znate da nam negiraju i BIH i bosanski jezik i mi moramo da pokažemo samopoštovanje, a kako bi zaslužili poštovanje drugih o tome moramo dosta govoriti i na ovaj način i to ćemo završiti u ovoj godini. Osim toga Tuzla ima najbolji tehnološki park u BIH, to je vrlo uspješna norveško- tuzlanska priča i kompletna iskustva i znanje vezao za tehnološki park želimo pružiti građanima Goražda”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda naglasio je da je današnja posjeta od velikog značaja za grad Goražde, te da je ovo početak zajedničke saradnje:

“Sretan sam što zajedno možemo realizovati ove projekte. Od velikog značaja su svi projekti koje dogovorimo i oni su rezultat sinergije gradonačelnika. Ovo je tek početak zajedničke saradnje od koje će svi građani i građanke BPK Goražde imati koristi”, kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Imamović.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, nakon prijema u Gradskoj upravi Goražde  susrela se i sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom, dok Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle večeras u Goraždu promoviše i svoj roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” u organizaciji BZK Preporod i Centra za kulturu Goražde.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI