GRAD GORAŽDE DOBIO TUŽBU PROTIV HE PIVA

Nakon višegodišnjeg procesa oko tužbe Grada Goražda protiv Elektoprivreda Crne Gore-HE Piva, Plužine Crna Gora, za štetu prouzrokovanu poplavama iz 2010. godine nedavno je Kantonalni sud presudio u korist Grada Goražde i donio presudu kojom je HE Piva dužna isplatiti oko 700.000,00 KM sa kamatama na ime Grada Goražde.

Više o ovom u izjavi za medije govorio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović:

”Ranije je bila donešena presuda od 23. 08. ,volio bih da su tada neki akteri koji su zainteresovani za ovu presudu se oglasili. Napominjem jedini zvanični odgovor može vam dostaviti Pravobranioc i Gradonačelnik Grada Goražda. 23.08. presuda je bila na 5.323,00 KM. Nakon toga uslijedila je žalba i presuda je u ukupnom iznosu oko 700.000,00 KM bez kamata koju će sud tačno uvrstiti. Grad Goražde u tom dijelu  zvanično je dobio tužbu, o čemu ćemo izvjestiti i javnost i Gradsko vijeće na narednoj sjednici. Rok za izvršenje, odnosno naplatu sredstava je mjesec dana  Ukoliko ne ispoštuje rok onda ćemo  vidjeti koji su načini. U ranijim posjetama predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, jedna od tema je bila ova tužba. Sudovi rade neovisno u ovom dijelu. Dobro je urađeno vještačenje sa Institutom tada i evo u konačnici novi pravobranioc i prethodni su u tom dijelu uradili svoju zadaću, pogotovo sada nakon žalbe. Velika je razlika između 5.000,00 KM i 700.000,00 KM Novinari su me i ranije zvali da dajem izjave. Nismo htjeli ići odmah u javnost sa ovim iz razloga što je trebalo biti zvanično, a svakako ćemo informisati javnost na jednoj zvaničnoj press konferenciji pošto dolazi do dezavujisana javnosti. Ali  evo ovo je zajednička pobjeda Grada Goražda i to je ono  što mi je posebno drago. Mojim preuzimanjem mandata krajem 2020/21 Grad Goražde je imao skoro 10 miliona  dugova, reprogramiranjem i direktnim obećanjem premijera F BiH Nermina Nikšića, kredit preuzima Federacija. Tako da mi možemo reći da Grad Goražde sa ponosom može krenuti u realizaciju svih projekata za koje smo ranije dali obećanje građanima i naravno molili smo ih za strpljenje. Ali evo kad se radi i kad imate iskren nijet i hoćete da izvršite nekad  i sportska sreće dosta odluči, tako da evo u konačnici to je ono što imamo informaciju.

Ovo je spor koji se tiče samo državne imovine, a posbno su građani, tj. pojedinci tužili isto tako da s te strane neki su i umrli, neki su već ranije dobili presudu, ali svakako nakon duge borbe u konačnici sa žalbama i sa presudama evo možemo biti zadovoljni. Kad sredstva dođu na naplatu ista treba uplanirati za projekte koji su od izuzetne važnosti.  Grad Goražde je likvidan i čestitam ljudima koji su imali povjerenje u naš rad. Ima još dosta posla da se radi i u konačnici da građani imaju  benefita.”