GORAŽDE PO DRUGI PUT DOMAĆIN ‘’ MEĐUNARDONE UTRKE PRIJATELJSTVA GORAŽDE 5K’’

Goražde je danas bilo domaćin velike atletske utrke koja je okupila nekoliko stotina takmičara, od najmlađih do iskusnih i profesionalnih takmičara iz sedam zemalja učesnica. Ovo je druga po redu Međunarodna utrka prijateljstva Goražde 5K. Organizator utrke je Atletski klub Goražde. Glavnoj utrci prethodila je utrka za djecu i mlade u sedam kategorija od najmlađih-cicibana-do mlađih juniora do 16. godina iz preko deset gradova Bosne i Hercegovine. Glavna utrka na 5 kilometara, u kojoj su učestvovali takmičari iz  SAD,Švajcarske, Poljske, Slovačke, Austrije, Srbije i Bosne I Hercegovine. održala se na jedinstvenoj stazi uz tok rijeke Drine.

 

 U konkurenciji 300 atletičara pobjednik je Emir Hastor ( Goražde), u ženskoj konkurenciji sarajka Edina Harbinja, a druga je kroz cilj protrčala Meldina Osmanović, a treća Naida Đugum, obje iz Sarajeva.

Najuspješnija ili najbrža goraždanka u glavnoj utrci je Aida Hastor, druga je Dženita Spahović a treća Adna Đogo. Među takmičarima iz Goražda najbrži je bio Ajdin Kanlić, a slijede Edin Krakonja i Anes Popović.

Posebnu nagradu organizator, odnosno Škola trčanja Goražde, su uručili Zlatanu Alagiću iz Bihaća, koji je, istrčavaši i goraždansku 5 K utrku još jednom pokazao da za njega ne postoje prepreke, za što je dobio veliku podršku goraždanskih ljubitelja atletike. Nagrada je dodjeljenja i članovima goraždanske porodice Raščić, iz koje su troje učestvovali i završili glavnu utrku.

Pokrovitelji manifestacije bili su Vlada BPK Goražde i Grad Goražde, u čije su ime sve takmičarke i takmičare pozdravili resorna ministrica Biljana Begović i gradonačelniuk Ernest Imamović koji je bio i učesnik glavne utrke.

Međunarodna atletska utrka prijateljstva Goražde 5K ima značajan ugled među atletskim klubovima u regionu i sve više u Evropi zahvaljujući velikom trudu koji u njenu organizaciju ulažu sportski entuzijasti u Atletskom klubu Goražde i njihovi prijatelji, a svakako i vrhunskim rezultatima koje su najuspješniji goraždanski atletičari Zaim Šuman i Emir Hastor postizali na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i drugim zamljama.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI