GORAŽDE DIO GLOBALNE KAMPANJE ‘JEDNA MILIJARDA USTAJE I PLEŠE’

Udruženje žena „SEKA“ Goražde zajedno sa brojnim partnerskim institucijama i organizacijama, kao i volonteri i volonterke Udruženja i ove godine organizovalo je u Goraždu događaj “Jedna milijarda ustaje i pleše” protiv nasilja i podrške žrtvama nasilja.

”1 milijarda ustaje” je događaj kreiran da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost koja prevazilazi granice. Globalna kampanja „Jedna milijarda ustaje“ je kampanja koju je pokrenula poznata autorica, spisateljica i aktivistkinja Eve Ensler. Upravo je Eve Ensler u martu 2011. započela kampanju ‘’One Billion Rising’’, koja je zamišljena kao jednodnevni događaj i poziv ženama širom svijeta da 14. februara svake godine izađu na ulice i zajedno zaplešu kako bi pokazale svoju snagu protiv nasilja. Riječ “milijarda” u nazivu ovog događaja se zapravo odnosi na milijardu žena širom svijeta koje su preživjele različite vrste zlostavljanja. Ovo je globalna kampanja koja je udružila brojne aktiviste i aktivistkinje protiv nasilja i ova kampanja okuplja ljude iz oko 200 zemalja svijeta, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Program u našem gradu održan je u Gradskoj dvorani ”Mirsad Hurić” uz zajednički ples sa pjesmom globalne kampanje Break the Chain što znači ‘Razbijmo lanac (nasilja)!, a pomenutom događaju prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Goražde.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI