EMIR HASTOR, ČLAN  AK „GORAŽDE“ POBJEDNIK “MEĐUNARODNE TRKE PRIJATELJSTVA”

Goražde je proteklog vikenda bilo domaćin ”Međunarodne trke prijateljstva”. Brojni Goraždani sa oduševljenjem su pratili sve takmičare, njih oko 500 iz sedam različitih zemalja. Posebnu radost donijeli su djevojčice i dječaci iz deset gradova Bosne i Hercegovine, njih više od 200, najmlađi učesnici događaja koji će se dugo pamtiti: „ Međunarodne trke prijateljstva“ čiji je organizator bio Atletski klub Goražde.

Prije starta glavne utrke na 5 kilometara čija je staza u najvećem dijelu pratila tok rijeke Drine u gradskoj zoni, učesnike trke i druge goste, sugrađanke i sugrađane pozdravili su Zaim Šuman, predsjednik AK „ Goražde“, Arman Bešlija, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde, Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda i Aida Obuća, premijerka BPK Goražde koja je i dala znak za početak trke.

U pomenutoj trci učestvovalo je oko  300 atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Francuske, SAD, Švedske, Srbije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Pobjednik trke bio je Emir Hastor, poznati goraždanski atletičar koji je ubjedljivo osvojio prvo mjesto i postao pobjednik „ Međunarodne trke prijateljstva Goražde 2021“, što je izazvalo veliko oduševljenje kod njegovih sugrađana.

 Drugi je na cilj stigao Alija Imamović iz Sarajeva a treće mjesto osvojio je Sreto Krstić iz Beograda.

U konkurenciji atletičarki zlato je osvojila Slađana Stamenković iz Beograda, druga je na cilj dotrčala Adela Čomor, atletičarka iz Sarajeva, dok je treće mjesto osvojila Amela Trožić iz Sanskog Mosta.

Za najuspješnijim atletičarima i atletičarkama na cilj su stizali i drugi učesnice i učesnici ove međunarodne atletske trke, iskusni takmičari ali i brojni rekreativci, među njima i ministar Bešlija i gradonačelnik Imamović.

Najbrojniji su u ovoj utrci bili atletičarke i atletičari iz Banovića, a u velikom broju su glavnu trku istrčali i goraždanski rekreativci. Među njima su najuspješniji, u konkurenciji atletičarki bili Emina Hadžić, Ajla Ratković i Aida Hastor koja je najbrža goraždanka, a u konkurenciji atletičara Kenan Tuirković, Edin Krakonja i najbrži među njima, Ajdin Kanlić

Organizaciju ove sportske manifestacije, pomogli su brojni sponzori i prijatelji, među kojima je i Grad Goražde, desetine volonterki i volontera, veliki trud uložili su članice i članovi AK „ Goražde“, a Međunarodna trka prijateljstva u Goraždu završena je koncertom goraždanske rok škole u Omladinskoj ulici.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI