DOGOVOR O SARADNJI GRADA GORAŽDE SA UDRUŽENJEM SRCE ZA DJECU OBOLJELU OD RAKA F BIH

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović održao je jučer sastanak sa predstavnicima Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka F BiH. Pored njih sastanku je prisustvovao i vijećnik Gradskog vijeća Goražde Aldin Šalaka, kao jedan od domaćina ove posjete, a koji je inicijator i učesnik u brojnim humanitarnim akcijama.

Predstavnici pomenutog Udruženja predstavili su Gradonačelniku rad Udruženja, te njegovu ulogu i značaj.  Sastanak imao je za cilj dogovor oko saradnje Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka F BiH  i Grada Goražda na budućim projektnim aktivnostima, a Gradonačelnik Imamović  je obećao podršku u radu i aktivnostima.

 Trenutno je na prostoru BPK-a Goražde 10 djece koja boluju i liječe se od ove opake bolesti, a upravo Udruženje za pomoć djeci oboljeloj od raka nastoji pružiti podršku u ovim teškim životnim borbama.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ osnovano je u aprilu 2003. godine. Tokom narednih 15 godina, Udruženje je od inicijalne ideje neformalne grupe roditelja i prijatelja djece oboljele od raka, izraslo u respektabilnu organizaciju koja broji preko 400 članova i koja je postala sinonim za borbu protiv raka kod djece u BiH. Djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama pružaju  smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku; organizira  godišnje rehabilitacione kampove i pomaže s nabavkom lijekova, medicinske opreme i tretmanima u inostranstvu; i kontinuirano unaprijeđuje  usluge i aktivnosti kako bi adekvatnije odgovorili na izazove koje ova opaka bolest nosi sa sobom.

Udruženje je od oktobra 2003. godine član Internacionalne konfederacije udruženja roditelja djece oboljele od raka (CCI), najveće svjetske mreže udruženja koja se bore protiv dječijeg raka i koja broji 188 organizacija iz 96 zemalja sa 5 kontinenata.

Udruženje Srce za djecu danas ima preko 400 članova.

Važno je spomenuti da je tokom jučerašnje posjete Gradu Goražde ovo Udruženje uručilo vrijednu donaciju JU Domu zdravlja ‘’Dr. Isak Samokovlija’’ Goražde, Kantonalnoj bolnici Goražde i Udruženju oboljelih od  dječije i cerebralne paralize i distrofije Goražde u vidu medicinske opreme, pelena za odrasle, dezinfekcionih sredstava i drugih vrijednih medicinskih pomagala  u vrijednosti od 15. 000,00 KM.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI