BLAGI PAD DEMOGRAFSKE STRUKTURE STANOVNIŠTVA GRADA GORAŽDA

Grad Goražde bilježi blagi pad demografske strukture  stanovništva upoređujući podatke za prethodne dvije godine. Iako je riječ o manjem procentu, ipak to bi trebao biti alarm za sve strukture kako na lokalnom, tako i na kantonalnom i višim nivoima istakao je u izjavi za medije dr.sci. Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda:

’’Mi raspolažemo sa uporednim statističkim podacima po osnovu tri ulazna podatka, a to su podaci po osnovu knjige rođenih, umrlih i vjenčanih. Upoređujući podatke sa 2019. godinom knjiga rođenih kaže da je bilo 221 rođenih, a u 2020. 191. Matična knjiga umrlih, tu imamo podatke da je za 2019. broj umrlih bio 310, a u 2020. 327, i matična knjiga vjenčanih  135, a u 2020. 116.

Iz ovih podataka vidimo da je nažalost prisutan taj jedan blagi negativni demografski trend koji se može iščitati iz ovakvih statističkih podataka, kada je u pitanju demografska struktura našeg stanovništva. To je neki blagi pad, od nekih 10 %, ali svakako ovo je alarm za sve strukture kako na lokalnom tako na kantonalnom i višim nivoima, da se određene politike trebaju zamisliti, promisliti kako i na koji način putem svojih strateških, planskih, programskih i svakih drugih dokumenata i projekata na neki način učiniti ovaj prostor što ugodnijim, što boljim za život kako bi mladi naraštaji vidjeli svoju šansu da zasnuju svoju porodicu, svoj radni odnos na području naše lokalne zajednice.

Pronatalna politika nažalost kako jedan sistemski  pristup mislim da ne postoji ali postoji jedna isparcelisana pronatalna politika zavisno od institucije do institucije. Međutim, to su sve neki fragmenti koji nemaju taj cjelovit prikaz i pristup. Mi smo na ovom planu imali određene aktivnosti u saradnji sa određenim međunarodnim organizacijama, kao što su UNDP, OSCE, koji su bili na fonu kompilacije svih tih podataka iz određenih vladinih institucija, međutim nekako uvijek dođe do kočnica, zastoja u realizaciji takvih projekata iz različitih razloga. Mi svi moramo se uozbiljiti po pitanju demografske politike stanovništva u BiH, moramo osmisliti nove koncepte, nove načine kako bi smo osmislili novi način života.’’