U GORAŽDU OTVORENO SPOMEN OBILJEŽJE U ČAST KOMANDANTU ZAIMU IMAMOVIĆU

U Goraždu je danas u prisustvu članova porodice, brojnih visokih zvanica, predstavnika lokalne zakonodavne i izvršne vlasti, Muftijstva goraždanskog, komandanata, predstavnika porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, te velikog broja građana upriličena ceremonija otvaranja spomen parka izgrađenog u čast legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću.

Goražde je 29 godina čekalo na ovaj spomenik, iako je ideja o gradnji spomenika legendarnom komandantu Prve drinske brigade i 14. Divizije 1. Korpusa Armije R BiH postojala godinama, a čekala na realizaciju čak i nakon što je postavljen kamen temeljac u oktobru 2018. godine. U realizaciji projekta izgradnje spomen parka direktno je učestvovala Općina Trnovo  koja je finansirala projekat.

Ceremonija je započela intoniranjem himne, te recitalom djece iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje uz pratnju učenika Osnovne muzičke škole Avdo Smailović

Prisutnima se potom obratio i gradonačalnik Goražda Ernest Imamović, ujedno i sin komandanta Zaima: ”09. oktobra 1995. godine na Rogojskoj gredi u ofanzivnoj akciji Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je za cilj imala deblokadu Goražda, prestalo je kucati srce bosanskog ratnika, komandanta 14. Divizije, a ranije i komandanta 1. Drinske udarne brigade, dobitnika najvećeg vojnog priznanja ”Zlatni ljiljan” Zaima Imamovića. Skoro 29. Godina poslije Grad Goražde je uz podršku Općine Trnovo izgradio spomen obilježje u znak sjećanja na komandanta Zaima Imamovića i njegove saborce. Ovaj spomen park pripada svim majkama i očevima čiji su sinovi i kćeri položili živote  za odbranu BiH .”

Istakao je da će na ovom mjestu mladi Goražda, ali i drugi posjetioci kroz održavanje historijskih časova moći naučiti o hrabrosti, herojstvu i požrtvovanosti komandanta Zaima, svih pripadnika Armije i MUP-a R BiH, ali i građana u tadašnjem okrugu Goražde u periodu od 1992-1995. godine.

“Zahvaljujući komandantu Zaimu Imamoviću i svim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, danas uživamo u slobodi, a iznad naših glava na jarbolima se viore ove 4 prelijepe zastave (zastava pod kojom je država Bosna i Hercegovina primljena u punopravno članstvo UN-a, zastava 1. drinske udarne brigade Armije R BIH  pod kojom se komandant Zaim sa saborcima borio, zastava Grada Goražda i zastava BiH. Sve navedeno nas izabrane zvaničnike svih nivoa vlastu obavezuje da nastavimo njegovati kulturu sjećanja kroz obrazovanje, nauku i umjetnost.”- istakao je Imamović.

O komandantu Zaimu Imamoviću govorio je i  ministar odbrane BiH Zukan Helez, koji je istakao da je Zaim kada je bilo najteže pokazao izuzetnu hrabrost i stao na čelo onih koji su se suočili sa višestruko jačim neprijateljem te kazao da je blagodet ovog kraja i cijele BiH da je tokom agresije  imala Zaima Imamovića, heroja odbrane herojskog Goražda i BiH.

Nakon toga uslijedilo je sjećanje na komandanta Zaima Imamovića, a naš sugradjanin i Zaimov saboraca i prijatelj, Dzevaf Adžem Oskar izveo je pjesmu koja je posvećena u čast Zaimu.

Spomen park otvorili su članovi porodice, Zaimova supruga, sinovi i unuci, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće.

Među brojnim prisutnim zvanicama danas su bili ministar odbrane BiH Zukan Helez, Ismet Kadić ispred kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, federalni ministar za pitanja boraca i invalida  odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, predstavnici Općine Trnovo F BiH, Semir Efendić načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, te  predstavnici boračkih udruženja i veterana rata, ali i brojni građani i delegacije.

Zaim Imamović je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH.

Jedan je od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bitci koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine šume. Nedugo poslije toga, u maju osnovao je Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine. Nakon reorganizacije Armije RBiH i formiranja 14. divizije postao je njen komandant.

Poginuo je 9.oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BIH. Goraždani ga pamte po herojstvu, hrabrosti i poštenju, te kao jednog od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.