NA GREPKU ODRŽANA MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA OSNIVANJA 182 VITEŠKE LAKE BRIGADE

Na Grepku je jučer održana manifestacija obilježavanja osnivanja 182.viteške lahke (fočanske) brigade, ali i značaja samog Grepka, koji je prepoznatljiv kao put spasa hiljadama stanovnika Istočne Bosne koji su na ovom mjestu tokom agresije na BIH pronalazili utočište, ali i osnovne životne namirnice.

Grebak koji je u to vrijeme bio bez ijednog zidanog objekta, predstavljao je jedinu nadu za Istočnu Bosnu da će imati bilo kakvu vezu sa Sarajevom i ostatkom svijeta. Uspostava logora na Grepku pokazala se ključnim potezom i za dostavu hrane i materijalno-tehničkih sredstava, ali i zbrinjavanje ranjenika.

Organizaciju manifestacije na Grepku ove je godine preuzela općina Foča u FBIH. Brojni posjetioci i cvijeće na spomen obilježju na ovom mjestu svjedoče da je mnogo onih koji imaju poštovanje prema ovom mjestu.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović također je prisustvovao pomenutoj manifestaciji. Imamović je u obraćanju  najprije uputio čestitku povodom godišnjice osnivanja 182 viteške lake brigade:‘’182. viteška laka brigade dala je nemjerljiv  doprinos odbrani suvereniteta  i teritorijalnog integriteta  Republike Bosne i Hercegovine. Dovoljno je samo istaći da je zbog izuzetnih borbenih uspjeha koje je u kontinuitetu postizala, hrabrosti, odlučnosti I požrtvovanosti njenih pripadnika, Odlukom Predsjedništva Republike BiH 1995. godine brigadi dodjeljen naziv viteška’’

Imamović se osvrnuo i na značaj Gepka te kazao kako je sobodna teritorija na Grepku imala presudnu ulogu u odbrani Goražda .

Podsjetimo, u augustu 1992. godine na Grebku se postrojila Prva fočanska brigada koja je vremenom preimenovana u 182. vitešku. Njeni pripadnici prozvani su vitezovima jer su se borili na teritoriji 11 bh. općina s ciljem da obrane svoje domove i najbliže. Na tom putu mnogi su poginuli i ranjeni, a 19 ih je odlikovano zlatnim ljiljanom.