FEDERALNA VLADA PODRŽALA GORAŽDE U IZGRADNJI DEPONIJE

Vlada Federacije BiH izdvojila je 600.000 KM za sanitarnu deponiju Trešnjica u Goraždu. Riječ je o sredstvima iz Programa Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se daje podrška lokalnim zajednicama koje su pokazale izvrsnost u izradi projekata iz oblasti zaštite okoliša.

 Programom je predviđena podrška izgradnji novih i unaprijeđenju rada postojećih deponija za upravljanje otpadom. Projekt sanitarne deponije Trešnjica Grada Goražda bio je prvorangirani na listi projekata iz Sektora okoliša u Programu javnih investicija Federacije BiH. Zato u Goražde za sanitarnu deponiju stiže prvih 600.000 KM.

“Izuzetno mi je drago što smo uspjeli uraditi dobar projekt i što je to prepoznalo i Vijeće Grada.  Morali smo izdvajati jednu kasetu iz projekta, ali vrijedilo je. Bitno je da konačno imamo konkretan potez i da smo pokazali da smo imali najbolju namjeru kojom težimo zaštiti Goraždana. Ohrabreni smo odlukom i zahvalni Federalnom Ministarstvu okoliša I ministrici Pozder što su prepoznali našu odlučnost” kaže gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Prema programu novac se daje za izgradnju sanitarne deponije Trešnjica, konkretno za građevinske radove na izgradnji sanitarne plohe odnosno kasete 1.