ZA TRI PORODICE SA PODRUČJA GRADA GORAŽDA OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA IZGRADNJU I REKONSTRUKCIJU STAMBENIH OBJEKATA

Nakon što su u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) ugovore o dodjeli donacija za izgradnju i rekonstrukciju prijeratnih porodično-stambenih objekata koji su uništeni tokom ratnih dejstava potpisali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao nosilac projekat, te Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kao implementator, danas su u Maloj sali Gradske uprave potpisani pomenuti ugovori od strane korisnika i Gradonačelnika Grada Goražda.

Ugovore sa tri korisnika potpisao je gradonačelnik Ernest Imamović, a riječ je o raseljenim porodicama koje čitav poslijeratni period očekuju i traže da im se obnove njihovi objekti radi stvaranja uslova za povratak u njihove prijeratno mjesto prebivališta.

U sklopu Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.