30. MAJA GORAŽDE DOMAĆIN VELIKOG FUTUREA KIDS FESTIVALA

30. maja Goražde će, u organizaciji holandske fondacije ”Out of area” i Gradske uprave, biti domaćin velikog FutureA Kids Festivala.Tim povodom danas je u Gradskoj upravi organizovana press konferencija za novinare, na kojoj su se novinarimaobratili Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i šef odsjeka za mlade u Službi za društvene poslove Azra Valjevčić.

Cilj današnje press konferencije bio je još jednom upoznati javnost sa sadržajima festivala te pozvati sve mlade iz Goražda i regije da 30. maja posjete Festival koji će sigurno biti nesvakidašnji događaj u gradu, posebno interesantan djeci i mladima.

Fondacija ”Out of area” iz Holandije već dugi niz godina je prisutna u BiH, ali i drugim zemljama Europe, i do sada su učestvovali u mnogim festivalima, a u BiH svake godine odrede drugi grad za organizaciju FutureA Festivala. Ove godine festival  će osim u Goraždu, održati i u Busovači, Konjicu i Čapljini.

Festival će se 30. maja u Goraždu održati u periodu od 13 -16 h.Tim povodom u Goražde stiže 150 volontera iz Holandije. Program Festivala odvijat će se na glavnoj bini koja će biti postavljena ispred JU Centar za kulturu, te 22 šatora koji će biti postavljeni na mostu Alija Izetbegović, Omladinskoj ulici, prostoru ispred JU Centar za kulturu.

U sklopu programa najprije će biti upriličena ceremonija otvaranja Festivala, a nakon same ceremonije otvorit će se brojne radionice koje će biti upriličene za sve uzraste od najmlađe djece do učenika srednjih škola.

U sklopu programa bit će postavljeno nekoliko zona i to:  zona pustolovina u sklopu kojeg će biti postavljen princezin dvorac na napuhavanje, holandski dvorac na napuhavanje, sanke, toranj na napuhavanje i veliki toranj za penjanje. Potom biće postavljena zona kreativnosti (ukrašavanje majica, pravljenje privjesaka, crtanje kredom, pravljenje narukvica), zona ljepote ( pletenje kose, privremene tetovaže, lakiranje noktiju, šmikanje), zona za muziku i ples ( fleš mob, plesanje, sviranje sa djembe instrumentom, limbo). Također dio programa bit će i zona teatra ( foto kabina, predstava, maskota Fanky, maskota Nadja, mađioničar, klovnovi), zoma za sport i igrice (veliki twister, vuča konopca, muzičke stolice, igra hvatanja riba, bacanje lopte, igra ”ljute ptice”, te kutak za hranu (šećerna vuna, kokice,pofferthjest (tradicionalni holandski slatkiš).

Sadržaji su prema riječima organizatora namjenjeni za sve uzraste djece i mladih, a očekuje se veliki broj djece iz Goražda i okolnih općina/opština iz regije, a zasigurno je da će ovaj Festival biti pravo osvježenje i nešto novo u našem gradu.