SLUŽBA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE GRADA GORAŽDA POKRENULA AKTIVNOSTI NA UKLANJANJU HAVARISANIH I NEREGISTROVANIH VOZILA SA JAVNIH POVRŠINA

Služba za inspekcijske poslove Grada Goražda pokrenula je aktivnosti na uklanjanju havarisanih i neregistrovanih vozila sa javnih površina na području grada. Vlasnici nekoliko desetina vozila u 4 gradske mjesne zajednice dužni su u narednih 15 dana ukloniti automobile sa javnih površina i gradskih parking prostora na privatnu lokaciju. U slučaju da vlasnici vozila ne postupe po rješenju  Gradska uprava posredstvom trećeg lica  uklonit će vozila o trošku vlasnika.

Više  o ovome u izjavi za RTV BPK-a Goražde  kazao je Elvir Prašo, komunalni inspektor Grada Goražda: ”Gradonačelnik Grada Goražda zajedno sa Službom za inspekcijske poslove provodi aktivnosti na uklanjanju neregistrovanih, havarisanih, tehnički neispravnih vozila, a koji se nalaze na javnim površinama Grada Goražda duže od 15 dana i više.

Riječ je o vozilima gdje je evidentno da su tehnički neispravna i da nisu u voznom stanju. Koristim ovu priliku da našim građanima damo uputstva da ta vozila u narednih 15 dana uklone sa javnih površina. Nisu to samo parking prostri već i druge javne površine Grada Goražda, te damo neku vrstu upozorenja da će nakon isteka ovog roka od 15 dana inspektori posegnuti za represivnim mjerama, gdje će se pisati prekršajni nalozi za građane, koji ne postupe u skladu sa Odlukom o komunalnom redu, koja nalaže uklanjanje tih vrsta vozila sa javnih površina Grada Goražda.

Ukoliko vlasnici u roku od 15 dana dobrovoljno ne uklone vozila komunalni inspektor, odnosno cestovno-komunalni inspektor će formulisati zapisnik, donijeti rješenje o uklanjanju tih vozila, odredit rok vlasnicima da to uklone, u slučaju da vlasnici vozila ne postupe po rješenje donijet će se prekršajni nalog, a naredni korak je  ukoliko to ne urodi plodom Služba za inspekcijske poslove će zaključkom angažovati drugu pravnu osobu koja će ukloniti ta vozila o trošku onoga koji je bio u obavezi da ukloni ta vozila. Prema našoj preliminarnoj evidenciji ima više desetina vozila u užem gradskom jezgru. Ovom  prilikom želimo da upozorimo građane i pravna lica koja takva vozila imaju na javnim površinama  da u nekom  roku od 15 dana to dobrovoljno urade, u suprotnom nakon toga Komunalna inspekcija će posegnuuti za represivnim mjerama i pisanje prekršajnih naloga i ukoliko to ne urodi plodom, dakle  idemo u dalju proceduru uklanjanja tih vozila preko drugog pravnog lica”.

Na pitanje novinara da li je već određena lokacija gdje će se vršiti odvoz tih vozila ukoliko ih vlasnici dobrovoljno ne uklone Prašo je izjavio:” Ta lokacija  gdje će se vršiti odvoz vozila još uvijek nije određena, ali ćemo je  u dogovoru sa Službom za urbanizam odrediti u narednom periodu ukoliko bude potrebe za tim, odnosno ako vlasnici vozila ne uklone ista. Obzirom da  smo svjedoci da imamo problema sa slobodnim parking mjestima, uklanjanje tih vozila je prijeko potrebno kako bismo obezbjedili slobodan parking prostor za vozila koja su u ispravnom stanju i koja su potrebna da budu parkirana na tom prostoru, a ne neka vozila koja stoje po mjesec dana, godinu i više i zauzimaju to mjesto koje ujedno jako ružno i kvare izgled grada”

izvor: RTV BPK-a Goražde