OBILJEŽEN 26. JANUAR – DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA, TE DAN MJESNE ZAJEDNICE GORAŽDE I

U Goraždu je i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježen je 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i dan MZ Goražde I. 26. januar zvanično je usvojen i uvršten od strane Gradskog vijeća Goražde u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda.

Na ovaj način građani Goražda odaju počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941.-1942. godina, ali i prisjećaju se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a Goražde, Trgu branilaca, Spomen obilježju drinskim mučenicama i Kolijevkama. Cvijeće su položile delegacije Grada Goražda, kao i predstavnici nekoliko udruženja koje baštine ideju antifašizma u BiH, među kojima je i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Centralni dio programa održan je na mostu Alije Izetbegovića na kojem je također položeno cvijeće. Cvijeće su položile delegacije Grada Goražda, delegacija Udruženja SABNOR-a BiH, delegacija antifašista Goražda, te delegacije iz Vareša, Hadžića i ilidže, delegacija iz ilijaša i delegacija iz Slovenije.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje zvaničnika. Prisutnima se najprije obratio gradonačelnik Ernest Imamović koji je u ime Grada Goražda pozdravio prisutne, te im se zahvalio današnjem prisustvu odavanju počasti nevino stradalim stanovnicima Goražda, osvrnuvši se na ulogu i značaj borbe, te pružanja otpora stanovnika Goražda, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i tokom perioda 1992.-1995.

Skupu su se obratili i predstavnici SABNOR-a BiH Sead Đulić, te Mirsad Ćatić, kao i gđa Valerija Skrinjar Tvrz iz Slovenije.

Poslije obraćanja u rijeku Drinu je bačeno 81 ruža u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1945. godine, a u sklopu programa obilježavanja nastupili su učenici  OMŠ ”Avdo Smailović”, te članovi Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu Goražde.

Prisutni su također polaganjem cvijeća odali počast i djeci Goražda stradaloj u ratu 1991-1995  na Spomen obilježju na platou ispred Centra za kulturu Goražde, a cvijeće je položeno i na Spomen obilježju poginulim pripadnicima policije. Program manifestacije završen je posjetom izložbi ”Sunce nad Drinom” ILK ”Boje prijateljstva” u Gradskoj Art galeriji.

 

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI