GRAD GORAŽDE POSJETILA NJ.E AMBASADORICA FRANCUSKE U BIH  CHRISTINE TOUDIE

U prvoj zvaničnoj posjeti našem gradu boravila je danas NJ.E ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudie sa saradnicima. Ona se u Gradskoj upravi Goražde sastala sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem. Ova posjete organizovana je sa ciljem da se saradnja koju Goražde ima od ranije sa gradovima iz Francuske obnovi, ojača, te da se pokrenu nove zajedničke aktivnosti i projekti.

U izjavi za medije NJ.E ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudie o ovoj posjeti je kazala:”Sa Gradonačelnikom Goražda sam razgovarala posebno o potrebi obnove saradnje između gradova Saint Brieuc i Goražda koja je godinama postojala, međutim koja je u zadnje vrijeme dosta oslabila i zbog pandemije i zbog drugih razloga, a druga važna tema o kojoj smo razgovarali jeste potreba ponovnog uvođenja francuskog jezika u škole. Razmišljali smo i želimo ovdje da organizujemo i projekcije  francuskih filmova, zatim da organizujemo razgovore i o književnosti, radionice ne samo  jezik da proširimo saradnju u razne oblike kulture. Ja ustvari želim da dođem u situaciju da kažem evo Francuska se vratila”

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je kako  je Grad Goražde uvijek spreman na saradnju:’ ‘Veoma je važno da ojačamo saradnju. Mi smo na početku mandata pozvali sve ambasade na zajedničku saradnju. NJE Ambasadorica Francuske došla je posjetiti Goražde. Svi znate da je Festival prijateljstva zapravo bio i jedan od projekata francuza. Smatramo da u tom pogledu zadnjih deset godina je došlo do nekih zastoja u toj saradnji. Trebamo vratiti onaj duh Festivala prijateljstva koji je bio, da zapravo Francuska treba biti prisutna na obalama rijeke Drine posebno Goraždu, da kroz vrtiće, osnovne i srednje škole francuski jezik se skoro izgubio ili ne postoji, a treba biti prisutan, da francuska kultura koja je svjetski najuticajnija kultura treba biti prisutna u Goraždu, tako da sve te stvari o kojima smo razgovarali želimo da napravimo saradnju, gdje su vrata Goražda svakodnevno otvorena, ne samo u zvaničnim posjetama, nego i uz kafu, uz druženja i da pokrenemo te stvari koje su ranije bile prisutne. Tako da ćemo siguran sam ostvariti dobru saradnju i to je ono po čemu je Goražda mora biti prepoznatljivo.”

Tokom posjete gradu Goraždu, Ambasadorica će danas u popodnevnim satima posjetiti i Gradsku ART galeriju Goražde.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI