Skip to content
Grad Goražde
NA SPOMEN OBILJEŽJU U GORAŽDU OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA DRINSKIH MUČENICA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 15 Decembar 2011 15:07

Polaganjem cvijeća, palenjem svijeća i molitvom na spomen obilježu u pomen na stradanje 5 časnih sestara Kćeri božije ljubavi,  koje su ubijene na današnji dan 1941  i bačene u Drinu, a  koje su od strane Katoličke crkve proglašene blaženim na svečanoj beatifikaciji koja se desila 24. Septembra ove godine u Zetri,  danas je u Goraždu obilježena godišnjice stradanja 5 časnih sestara. Sestre mučenice Jula, Berchmana (Berhmana), Krizina, Antonija i Bernadeta došle su iz Hrvatske, Slovenije i Austrije kako bi služile Bogu u svom redovničkom zvanju i pomagale ljudima osobito siromašnima. Ubijene su u Goraždu i bačene u rijeku Drinu, a jedna je ubijena na putu od Pala prema Goraždu na Drini, pa su poznate kao Drinske mučenice.

Misu zahvalnicu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, cvijeće je na spomen obilježje položila i delegacija općine Goražde. Nakon molitve povorka je bacila cvijeće u rijeku Drinu gdje su nakon što su ubijene bačene časne sestra, a na ovaj način prisutni su se prisjetili njihovog stradanja. Godišnjica stradanja će prigodnim programom pored Goražda biti obilježena i u Sarajevu.

 
NAČELNK UPRILIČIO PRIJEM ZA KARATAŠE KK '' HOLIDEY '' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 07 Decembar 2011 19:57

Povodom uspjeha članova  KK '' Holidey '' koji su ostvarili na takmičenju u Podgorici danas je u maloj sali Općine Goražde upriličen prijem od strane načelnika mr. Muhameda Ramovića i saradnika.                Riječ je o takmičenju na kom je učešće uzelo 700 takmičara iz BiH, Srbije i Crne Gore, a Goraždani  su ostvarili zapažen rezultat osvojivši 20 medalja od čega pet zlatnih, pet srebrenih i deset bronzanih medalja, pri tom zauzevši 4 mjesto u ukupnom plasmanu. Ono što je također bitno naglasiti jeste da je KK '' Holidey '' za ovu sezonu imao 100 registrovanih takmičara koji su se takmičili tokom sezone na raznim takmičenjima kao što su bila u Ljubljani, Pljevljima, Podgorici i mnogim drugim na kojima su ostvarivali zapažene rezultate, te na taj način u najboljem svjetlu predstavljali naš grad.              

 Uz pohvale i čestitke na ostvarenom rezultatu načelnik Ramović uručio je skromnu nagradu, te tom prilikoma obećao da će Općina Goražde u mjesecu januaru naredne godine upriličiti jednodnevno rekreativno putovanje za članove KK '' Holidey '' u Sarajevo na bazene termalne rivijere Ilidža.              Takmičari koji su osvojili medalje na 32.KUP-u „Oslobođenja Podgorice“ u Podgorici: Sanin Kanlić – zlato

Almedin Čvorak – zlato

Nermana Durović -  zlato

Anera Barut – zlato

Mirnesa Bujak – zlato

Aldin Čulov – srebro

Lejla Čvorak – srebro

Samra Salihić – srebro

Enisa Đebo – srebro

Lejla Hrelja – srebro

 Hasan Džebo – bronza

 Irma Smajić – bronza

Zerina Rišljanin – bronza

 Kenan Bezdrob – bronza

 Emir Balić – bronza

Nedžad Kamenica – bronza

Almin Hubanić – bronza

Kemal Šahović – bronza

Kenan Gabela – bronza

Anela Zorlak - bronza

 
PREDSTAVA ''KROKODIL LACOSTE'' ODUŠEVILA GORAŽDANE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 02 Decembar 2011 15:54

U sklopu programa obilježavanja 25. novembra Dana Državnosti BiH sinoć  je u  prepunoj Kino sali Centra za kulturu Goražde  izvedena sjajna predstava KROKODIL LACOSTE Kamernog teatra 55. Autor pomenute predstave je Zlatko Topčić, a režiju potpisuje Sulejman Kupusović.

Detaljnije...
 
ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE OPĆINE GORAŽDE KOJA RADI U OKVIRU III FAZE GAP PROJEKTA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 05 Decembar 2011 15:58

U maloj sali Općine Goražde danas je održan sastanak radne grupe koja radi u okviru III faze GAP projekta na temu izrada Lokalnog akcionog plana o ravnopravnosti spolova Općine Goražde.

Detaljnije...
 
FIRMA GPA IZ AUSTRIJE ŽELI INVESTIRATI U PODRUČJE BPK-A GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 02 Decembar 2011 15:51

Firma GPA Bosnia čije je glavno sjedište u Beču već duže vrijeme djeluje na području BiH a prvenstveno njihova ulaganja odnose se na projekte socijalne stanogradnje. Tako iza sebe imaju niz uspješnih projekata u Sarajevu ali i drugim gradovima, no nedavno se pojavila želja da investiraju u BPK-a.

Detaljnije...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009