Skip to content
Grad Goražde
OTVOREN CENTAR ZA OTKUP VOĆA I POVRĆA U OPĆINI FOČA-USTIKOLINA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 19 Decembar 2011 15:46
Danas je u općini Foča-Ustikolina svečano otvoren centar za otkup voća i povrća koji su zajedničkim ulaganjem izgradili UNDP BiH, općina Foča-Ustikolina i privatno preduzeće Herbos d.o.o.  Pomenuti centar će otkupljivati voće, povrće i šumske plodove u široj regiji i na taj način omogućiti tržište za rastući broj proizvođača u ovoj regiji. Riječ je o novom objektu sa neophodnim rashladnim kapacitetima i skladišnim prostorom čija je izgradnja trajala tri mjeseca a vrijednost projekta iznosi oko 350 000 KM.
Ono što je također važno istaknuti da je objekat izgrađen prema zahtjevima HACCP standarda i da će biti u vlasništvu općine Foče-Ustikolina koja će i nadzirati korištenje centra. Centar su svečano otvorili NJ.E. Sweder van Voorst tot Voorst ambasador Kraljevine Holandije, Yuri Afanasiev rezidentni predstavnik UNDP BiH, načelnik Općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac uz prisustvo mnogih zvaničnika među kojima je bio i načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.
 
POSLJEDICE POPLAVA JOŠ UVJEK SU PRISUTNE – URUŠAVAJU SE OBALE UTVRDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 19 Decembar 2011 15:37
Iako je prošla godina dana od poplava koje su zadesile Općinu Goražde, građani još uvijek imaju probleme sa posljedicama koje se odražavaju na razne načine. Pored ogromnih šteta na putnoj i kanalizacionoj infrastrukturi, jedan od trenutno  najvećih problema jeste urušavanje obale utvrde Iranskog šetališta, između mosta Alije Izetbegovića i mosta u naselju Baćci koja se svakodnevno obrušava uslijed povećanja nivo rijeke Drine. Razlog što se tokom ljeta nije sanirala pomenuta obala utvrde je nedostatak finansijski sredstava, mada je Općina Goražde zajedno sa Agencijom za vodno područje rijeke Save uradila projekat za koji je potrebno izdvojiti  450 000 KM. Kako je istakao načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović u ovoj godini nisu se mogla iznaći sredstva iako je Općina aplicirala na više adresa prema višim nivoima vlasti, naglasivši da je i na desnoj obali Drine oštećena obala utvrde, te da se trenutno radi na sanaciji pomenute utvrde ispod industrijske zone '' Bekto Precisa ''  i '' Emka '', a projekat  će koštati 80 000 KM, kao i to da će u 2012. godini prioritet biti sanacija obala utvrde na lijevoj obali.
 
MLADI GORAŽDANI U POSJETI PARLAMENTU F BIH PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 16 Decembar 2011 20:57

Grupa od 20-tak mladih aktivista iz nekoliko omladinskih udruženja iz Goražda okupljenih u Vijeće mladih Općine Goražde, danas su u sklopu Projekta jačanja parlamenta u BiH, koji provodi USAID imali priliku jedan dan provesti u Parlamentu F BiH. Riječ je o jednondnevno putovanje organiziranom sa ciljem da se mladi upoznaju sa načinom djelovanja i rada Parlamenta F BiH, te razgovaraju sa predstavnicima Parlamenta o samoj ulozi i radu Parlamenta F BiH sa akcentom na pitanja i položaj mladih kako u Federaciji tako i u Općini Goražde.

Domaćini današnje posjete Goraždana bili su sekretar Doma naroda Parlamenta F BiH Izmir Hadžiavdić koji je iskoristio priliku i upoznao prisutne o načinu rada Parlamenta, te Mirza Ustamujić predsjednik Komisije za pitanje mladih Parlamenta F BiH a ujedno i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH koji je govorio o položaju mladih u Federaciji. Treba naglasiti da je današnjoj posjeti prisustvovao i načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović kao i to da je pri svom obraćanju još jednom istakao dobru saradnju Općine sa omladinskim udruženjima i mladima Općine Goražde.

 
NAČELNIK NA SASTANKU SA DIREKTOROM TIKE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 19 Decembar 2011 15:09

 

U petak 16.12.2011. u Sarajevu načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović je održao sastanak sa direktorom  Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA dr. Zulkuf Oručem sa kojim je razgovarano o dosadašnjoj saradnji i projektima koje je provela ova organizacija na području Općine Goražde tokom 2011. godine, te o planovima za narednu 2012. godinu. Ovom prilikom razgovarano je o adaptaciji Kantonalne bolnice u Goraždu, projektima nabavke mehanizacije i plastenika za poljoprivredne proizvođače, ali i o planovima TIKE kada su u pitanju projekti za naredni period. Kako je naglasio Načelnik kraj godine je idealna prilika da se na vrijeme planiraju projekti za narednu godinu.

 

 
U OPĆINI GORAŽDE DANAS PREZENTIRAN DOKUMENT ''AKCIONI PLAN MJERA I PREVENCIJE SEKSUALNOG I RODNOBAZIRANOG NASILJA'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 15 Decembar 2011 15:10

  Članovi tima Općine Goražde  koji  u saradnji sa Gender centrom F BiH radi na projektu izrade prijedloga ''Akcionog plana mjera i prevencije seksualnog i rodnobaziranog nasilja'' danas su upriličili prezentaciju pomenutog dokumenta. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Gender Centra F BiH i općina Pale-Prača te Foča-Ustikolina, kao i predstavnici  Centra za socijalni rad BPK-a. Naime kako je u izjavi za medije rekao pomoćnik načelnika općine Goražde Sanid Zirak, vođa pomenutog tima Općina Goražde već duži vremenski period zajedno sa još 4 lokalne zajednice Grada Mostara, Bihaća, općine Foča-Ustikolina i Pale-Prača radi na izradi prijedloga Akcionog plana i mjera prevencije seksualnog i rodno baziranog nasilja u ovih 5 lokalnih zajednica.

 

Cilj Akcionog plana jeste da se uskladi sa zakonom i zakonskim propisima tačnije članovima 6. I 24. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH koji je objavljen 2010. godine u Službenom glasniku BiH a  koji je propisao da zapravo svi nivoi vlasti od državnog do lokalnog su dužni izraditi svoje akcione planove i prijedloge mjera koji će biti u funkciji prevencije i suzbijanja seksualnog i rodno baziranog nasilja u BiH. Na današnjoj prezentaciji prikazani su rezultati dosadašnjeg rada na izradi strategije odnosno akcionog plana a koji će u konačnici ići na usvajanje od strane Općinskog vijeća Goražde. Pored ovog projekta Općina Goražde u okviru III faze saradnje sa GAP-om radi na izradi akcionog plana vezano za ravnopravnost spolova u općini Goražde za period 2012.-2013.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009