Skip to content
Grad Goražde
RAZMATRANJE PRIJEDLOGA ZA JAVNA PRIZNANJA OPĆINE GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 22 August 2013 10:32

Danas je u Maloj Sali Općine Goražde održan drugi sastanak Odbora za dodjelu javnih priznanja Općine Goražde.

„Danas održavamo drugu sjednicu Odbora za dodjelu javnih priznanja Općine Goražde. Naš zadatak je da razmotrimo prispjele prijedloge na raspisani Javni poziv koji je zatvoren sredinom augusta. Na prvom sastanku Odbora razmotrili smo pristigle prijedloge, a prije toga temeljito proučili kriterije za dodjelu. I danas razmatramo prijedloge te kandidature i pripremamo prijedlog Odluke za općinsko Vijeće. Dakle, nakon što se prijedlog Odluke pripremi, Odluka Vijeća o tome ko je dobitnik najviših Javnih priznanja Općine Goražde će biti poznata na prvoj narednoj sjednici.“ – izjavio je predsjednik Komisije, Ligata Rasim.

Počasni građanin Općine Goražde, Zlatna i Srebrna plaketa, te Prijatelj i Prijateljica javna su priznanja koja Općina Goražde dodjeljuje svake godine u sklopu programa obilježavanja Dana Općine, a dodjeljuju se zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Kolektive i pojedince za dodjelu javnih prizananja mogli su predložiti građani, Načelnik i upravna tijela Općine, vijećnici, preduzeća, tijela mjesnih zajednica, udruženja, vjerske zajednice i humanitarne organizacije s tim da treba naglasiti da prijedlog za dodjelu javnog priznanja počasni građanin Općine Goražde mogu predložiti načelnik Općine ili pet vijećnika Općinskog vijeća Općine Goražde.
 
PRIPREME ŽRK GORAŽDE NA RUDOJ GLAVI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 21 August 2013 07:27

Rukometašice ženskog rukometnog kluba Goražde intenzivno se pripremaju za narednu sezonu u kojoj je glavni cilj izboriti nastup na europskoj sceni.Naše rukometašice su počele sa pripremama 2. augusta, a od subote su smještene u izvrsnom ambijentu planinarskog doma na Rudoj Glavi, gdje će boraviti na petodnevnim visinskim pripremama i raditi na sticanju fizičke spreme. 

Tim povodom, sportski kamp i naše sportistkinje posjetili su načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović i vijećnik općinskog Vijeća Općine Goražde, Rasim Ligata. Tom prilikom, predsjednik Kluba Sinan Ligata uručio je Zahvalnicu Načelniku mr. Ramoviću za dosadašnju saradnju, te se razgovaralo o dosadašnjim rezultatima, planovima za budućnost, ali i nastavku podrške Općine Goražde ovome Klubu.

Načelnik je pohvalio dosadašnje rezultate Kluba, te izrazio nadu da će u budućnosti biti još uspješniji, klub sa europskom budućnošću, te jedan od najboljih ambasadora Goražda

„Ženski rukometni klub je jedan od najuspješnijih goraždanskih klubova i uvijek rado gledamo njihove utakmice i uživamo u novim pobjedama.Ovaj ambijent je savršen za obavljanje visinskih priprema i sigurni smo da će ove pripreme uroditi plodom i da će se igračice vratiti u Goražde izuzetno dobro fizički spremne. Cilj nam je izboriti nastupe na europskoj sceni i svakako da ćemo svi dati sve od sebe da se to i ostvari. Želimo im mnogo sreće i mnogo pobjeda u budućnosti.“-izjavio je Načelnik Ramović po povratku sa Rude Glave.

Po povratku u Goražde radiće na tehnici i taktici, te uigravanju, a za 7. septembar je zakazan i Memorijalni turnir "Mevzeta Perla-Balja" na kojem će osim domaćih rukometašica ušestvovati Crvena zvezda, Jedinstvo Brčko, te Krivaja Zavidovići.

Na kraju podsjetimo da se u Goražde iz Borca vratila Armina Marić, te da su povratnice u klub i Hadžimusić Enisa, Azra Zorlak, te Edina Žiga.

 
NAČELNIK UPRILIČIO PRIJEM ZA MLADE GORAŽDANE ELVINA KARKELJU I MUHAMEDA EDHEMA KALIA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 31 Juli 2012 12:45

 

Mladi Goraždanin Elvin Karkelja ovih dana privukao je veliku pažnju javnosti i medija uspjehom koji je postigao  na Genius Olimpijadi na Oswago Univerzitetu u New Yorku koja se održala od 24. do 28. juna 2012. godine Elvin Karkelja (17) iz Goražda sa svojim prijateljom Saidom Ćosićem iz Jablanice pokrenuo je svojevrsnu ekološku revoluciju po pitanju proizvodnje i reciklaže papira. Mladi su inovatori i vlasnici patenta prema kojem bi se papir proizvodio preradom uvenulog i opalog lišća. Slična ideja nije prije zabilježena i po tome su jedinstveni u svijetu. 

Papir koji bi bio proizvođen po ideji Karkelje i Ćosića, u cjelosti je organskog porijekla i lako je razgradljiv: ‘Shvatili smo da je u prirodi, među blagodatima koje imamo prisutan i organski otpad koji je potpuno neiskorišten. Po našim istraživanjima samo 40 posto šume je iskorišteno, a lišće i ostali otpad smetaju prirodi.’, kaže Elvin.

 Ono što ovaj poduhvat čini još značajnijim je to što su mladići do patenta došli eksperimentima rađenim na običnim instrumentima iz svoje škole, gdje je njihov patent osvojio zlatnu medalju među 120 radova koji su učestvovali na takmičenju BOSEPO 2012. koje se održava na državnom nivou. Nakon te nagrade, inovatori Karkelja i Ćosić pozvan su na Genius Olimpijadu na Oswago univerzitatu u Njujorku. Već su ih primijetile i velike kompanije iz regiona koje ovaj patent vide kao stubove svojih budućih postrojenja.

Tim povodom danas je u zgradi Općine Goražde načelnik Općine mr. Muhamed  Ramović upriličio prijem za Elvina Karkelju učenika trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu. Prijem je upriličen i za  Muhameda Edhema Kalia učenika STŠ ‘’Hasib Hadžović’’ koji je u sklopu IFC programa aplicirao za program razmjene učenika i na jesen putuje u Milano ( Italija ) gdje će provesti tri mjeseca učeći jezik I družeći se sa mladima širom svijeta.

‘’Općinske službe i moj pomoćnik, zajedno sa mnom pratimo sve aktivnosti naših mladih u svim poljima kada je u pitanju sport, kultura a evo sad i inovatorstvo . Tako da  smo veoma ponosni na naše mlade Goraždane, koji su pravi ambasadori naše općine i države, koji su veoma uspješni i govore strane jezike. Općina podržava njihove radi evo danas smo im dodjelili po 500 KM za njihove aktivnosti. Goražde je uvijek imalo uspješne mlade ljude, a ovi mladi Goraždani to potvrđuju’’ – kazao je načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović

 
ZAJEDNIČKI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SVIH BORAČKIH UDRUŽENJA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 31 Juli 2012 12:55

 Danas je u Maloj sali Općine Goražde održan sastanak sa predstavnicima svih boračkih udruženja sa područja BPK-a. Sastanak je iniciran od strane ministra za boračka pitanja  BPK-a Goražde Zijada Brige i načelnika Općine Goražde mr. Muhameda Ramovića, a na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima i problemima kada je u pitanju status  i položaj boračke populacije i provedba dopunskih prava boraca predviđenim Zakonom. Sastanak je ocijenjen  kao veoma uspješan.

 ''Na inicijativu ministra za boračka pitanja organizovali smo ovaj zajednički sastanak, koji je bio radni i koji je evo vidjelo se bio veoma uspješan. Dotakli smo se desetak tema. Ono što se tiče boračke populacije, a što je najveći problem  jeste stambena problematika, te smo razgovarali o rješavanju pitanja potkrovnih stanova u Vitkovićima i u Titovoj ul. Danas je također potekla inicijativa za formiranjem inicijativnog odbora koji bi bio sačinjen od predstavnika Općine, Kantona i boračkih udruženja koji će sagledati mogućnost kupovine jedne poslovne zgrade gdje bi bila smještena sva udružena. Općina Goražde svakako će podržati ovaj projekat'' kazao je načelnik Općine mr. Muhamed Ramović Osim o ovim pitanjima razgovarano je i o zapošljavanju, pitanju rješavanja statusa spomen obilježja Rorovi ali i redovnim aktivnostima udruženja.

  

''Ovaj sastanak je po mom mišljenju veoma uspješan. Ovom sasatanku su prethodili pojedinačni sastanci sa udruženjima i danas smo razmatrali uglavnom njihove inicijative, da se sagledaju mogućnosti provođenja dopunskih prava boraca. Činjenica je da se dosta toga do sada uradilo kada je u pitanju položaj boračke populacije, ali ne smijemo biti zadovoljni posebno kada su u pitanju tri oblasti zapošljavanje, stambena problematika i zdravstvo. Na tome ćemo i dalje raditi'' kazao je ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

 
SNIJEG U GORAŽDU PROUZROKOVAO PROBLEME U SAOBRAĆAJU-EKIPE VEĆ NA TERENU I RADE NA ČIŠĆENJU ULICA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 19 Decembar 2011 16:38

 

Snijeg koji je rano jutros počeo padati u našem gradu izazvao je teškoće u saobraćaju, no radnici  Goraždeputeva i firme Okac koje rade na održavanju puteva već su na terenu i rade na čišćenju ulica. Prvo se ide sa čišćenjem značajnijih puteva i gradskih ulica pa onda nekategorisanih puteva, te iz Općine mole građane za strpljenje jer je riječ o veoma velikom broju ulica, obzirom da su nedavno Odlukom Vlade BPk-a u nadležnost Općine Goražde stavljeni i novi putevi i to: Mravinjac-Berič-Spahovići, Osanica-Ilovača-Orahovice, Goražde-Pothranjen-Hranjen i Dedova voda-Rešetnica, kao i jedan dio gradskih ulica. To je dodatno opteretilo budžet Općine Goražde sa novih 200 000 KM. Općina Goražde tražit će da se barem 2 putna pravca budu vraćena u nadležnost Kantona, jer je riječ o novim opterećenjima za Budžet, no Općina Goražde će kako je kazao Načelnik mr. Muhamed Ramović poduzeti sve mjere kako bi održavanje puteva bilo zadovoljavajuće.

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009