Skip to content
Grad Goražde
STAMBENO ZBRINJAVANJE DVADESET I JEDNE OSOBE IZBJEGLE IZ SIRIJE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 04 Septembar 2013 12:58

Danas je u Maloj Sali Općine Goražde održan sastanak kome su prisustvovali načelnik Općine Goražde, mr. Muhamed Ramović sa saradnicima, kantonalni ministar za pravosuđe, upravu i radne odnose, Admir Pozderović,  ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a, dr. Gordana Oršolić, te  predstavnici UNHCR-a i Merhameta.

Na sastanku se govorilo o načinu pomoći sirijskim izbjeglicama, koje su svoje utočište od ratnih opasnosti potražile u Bosni i Hercegovini, u ovome slučaju Općini Goražde.

„Općina Goražde jedna je od onih lokalnih zajednica koja koristi svaku priliku i svoje raspoložive resurse kako bi se pomoglo svima onima kojima je pomoć potrebna. U ovome slučaju radi se o pomoći izbjeglicama iz Sirije koje svoju sigurnost i spas od rata i ratnih opasnosti traže u Općini Gpražde. Sretan sam da su se u ovu priču i rješavanje problema uključile i kantonalne vlasti, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a, dr. Gordana Oršolić, te kantonalni ministar za pravosuđe, upravu i radne odnose, Admir Pozderović, jer se ova tema tiče direktno pravde i ljudskih prava. Podržavamo i pozdravljamo i napore organizacija poput UNHCR-a, te Merhameta. Moji pomoćnici, saradnici i ja uvijek smo na raspolaganju svim građanima i svim osobama u nevolji, tako da smo dogovorili konkretne aktivnosti za smještaj dvadeset i jedne porodice, kao i participaciju u pripadajućim troškovima. Imamo želju i raspoloženje da pomognemo i pratićemo njihov status za vrijeme boravka u Općini Goražde. Mi smo tu da sa svoje strane pomognemo i naredne sedmice organizovaćemo prebacivanje prve tranše prema Merhametu koji će dalje implementirati zaključke sa današnjeg sastanka i sredstva uplatiti u dogovorene svrhe. Mi najbolje znamo koliko je naša pomoć neophodna jer smo ne tako davno i mi bili u sličnoj sitauaciji. Govoreći o stambenom zbrinjavanju onih kojima je to najpotrebnije, raspisan je Tender, a mi ćemo da apliciramo  sa projektom stambenog zbrinjavanja pedeset Roma. Nadamo se da će aplikacija biti uspješna i da ćemo i taj projekat realizirati uskoro.“-izjavio je Načelnik mr. Ramović na današnjem sastanku.

„Sve ove osobe bile su smještene u jednom objektu za koji je bila plaćena kirija, međutim kirija je istekla, tako da ponovo imamo problem sa zbrinjavanjem tih ljudi. Kanton je to riješio koristeći svoj stan koji ima na raspolaganju, a trenutno se radi na zapošljavanju muškog člana porodice kao i ženskog, a ta osoba će volontirati u SOS Kinderdorf i tu će biti smještena i njihova djeca predškolskog uzrasta. Postavlja se pitanje šta učiniti sa preostalih 13 članova porodice, pa smo došli do zaključka da ćemo preko Merhameta uputiti sredstva za plaćanje kirije. Dobra vijest je da se u rješavanje problema aktivno uključila Općina Goražde, tako da se nadamo da ćemo uskoro riješiti sve ove probleme.“ – izjavila je kantonalna ministrica dr. Gordana Oršolić nakon sastanka.

 
SVEČANO OTVARANJE SPOMEN OBILJEŽJA UBIJENOJ I NASTRADALOJ DJECI 1992.-1995. GODINE 18.SEPTEMBRA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 02 Septembar 2013 14:46

Organizacioni odbor za prikupljanje podataka i sačinjavanje evidencije djece ubijene i nastradale u periodu 1992. – 1995. godine i izgradnju spomen obilježja ubijenoj i nastradaloj  djeci u tome periodu na području općine Goražde, danas je u Maloj sali Općine Goražde održao još jedan sastanak u nizu na kome se razgovaralo o konačnom utvrđivanju spiskova poginule djece, kao i prijedlozima teksta koji će biti upisan na spomeniku, te otvaranju spomen obilježja koje je planirano za 18. septembar kada se obilježava i Dan Općine Goražde.  

Riječ je o Odboru koji je formirao Načelnik Općine Goražde koji je proveo aktivnosti na prikupljanju podataka kao i na provođenju aktivnosti vezanih za gradnju spomen obilježja u ul. Zaima Imamovića.

Prema riječima načelnika mr. Muhameda Ramovića, projekat izgradnje spomen obilježja je u završnoj fazi čime će se konačno odati dužno poštovanje i trajno ostaviti u sjećanje sva nevina djeca koja su stradala na području općine Goražde u periodu 1992. – 1995. godine.

Treba naglasiti da su prethodno raspisani konkursi za idejno rješenje spomen obilježja, a sam projekat će koštati 150.000,00 KM za što su sredstava obezbijeđena iz Budžeta Općine i iz drugih izvora kao što su donacije privrednih subjekata i privatnih lica. Izvođač radova je goraždanska firma Kaja Company.

Spomenik ubijenoj djeci u centru grada privodi se kraju. Uporedo sa građevinskim radovima, Odbor je kontinuirano radio na prikupljanju svih relevantinih podataka i danas smo i zvanično došli do spiska na kojem se nalaze  imena 151 ubijeno djete u periodu 1992.-1995.god. Predvidjeli smo mogućnost da nismo upisali svako ime, i iz toga razloga smo pozvali i građane ako bilo ko ima dodatni podatak da nam ga dostavi, na čemu ćemo biti jako zahvalni. Svaka informacija nam je jako bitna, pogotovo ako su roditelji van države i nemaju kontakte sa Bosnom i Hercegovinom.  U svakom slučaju ostavićemo i nekoliko slobodnih mjesta za naknadno upisivanje jer želimo projekat do kraja provesti dostojanstveno i učiniti sve da ne zaboravimo neko od stradale djece. Ako se to ipak desi, na ovaj način ostavljamo mogućnost da to ispravimo. Zvaničan termin otvaranja je 18. septembar i mislimo da je to najpogodniji dan i da zaista tom danu trebamo svi posvetiti pažnju. Nismo ni svjesni da imamo devet roditelja koji su izgubili po dvoje djece. Danas smo usaglašavali tekst koji treba da se nađe na spomen obilježju i na putu smo da pored nekoliko ponuđenih tekstova izaberemo onaj koji će biti najprikladniji na ovome spomeniku. Bez obzira na sve, još jednom ćemo da se sastanemo sa svim roditeljima kojima ćemo predočiti tekstove da i oni sami daju svoju saglasnost jer nam je najvažnije da su roditelji zadovoljni i sa tekstom i sa samim načinom ispisivanja imena. Imena će biti upisivana po datumu pogibije sa upisanim imenom roditelja, danom rođenja i danom pogibije. Sve detalje smo razradili i mislim da će to biti spomen obilježje-park koji će da nas podsjeća na ono što se desilo. To je podsjećanje na izgubljenu mladost, to je armija, čitava škola djece. Danas bi to bili odrasli ljudi koji bi davali doprinos svojoj državi. Imali smo nesreću da se to dogodi i mi iz tog razloga i iz poštovanja prema djeci i roditeljima, želimo da dostojanstveno napravimo ovo spomen obilježje i radove privedemo kraju.“ – kazao je na kraju sastanka načelnik Općine Goražde, mr. Muhamed Ramović.

 
DIREKTOR AGENCIJE ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE U POSJETI OPĆINI GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 23 August 2013 13:58

Danas je u Kabinetu Načelnika Općine Goražde, mr. Muhameda Ramovića  održan sastanak na kome su bili prisutni direktor Agencije za vodno područje rijeke Save gosp. Sejad Delić i njegovi saradnici.

Na sastanku je razmatran segment  vodoprivredne  problematike iz nadležnosti Agencije, uređenje vodotoka, te se razgovaralo o projektima koji za cilj imaju uređenje obala kako bi se osigurao protok bez plavljenja okolnog zemljišta.

Razgovaralo se i o mogućnostima pomoći Općini Goražde kada je u pitanju implementacija sličnih projekata u budućnosti.

Osim toga, na sastanku je bilo govora o projektima u saradnji sa Agencijom i Svjetskom bankom vrijednosti 9 miliona KM, a u pitanju je izgradnja obaloutvrde. Na sastanku su najavljeni i novi projekti koji imaju za cilj riješiti preostale probleme kada su u pitanju projekti iz njihove nadležnosti.

„Zadovoljstvo nam je da su predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save danas posjetili općinu Goražde. Oni su željeli iskoristiti ovu priliku da provjere jesu li završeni radovi izgradnje obaloutvrde koje je implementirala Općina Goražde zahvaljujući sredstvima obezbjeđenim na osnovu projekta, a tiče se obale na lokaciji ispod novoizgrađenog parka Gun-Gor. Predstavnici Agencije su izvršili uvid u dokumentaciju, prezadovoljni su urađenim, a ono što nas najviše raduje jeste činjenica da su najavili nove projekte za Goražde, a mi cemo blagovremeno poslati najkvalitetnije i najprioritetnije projekte. Ova saradnja za nas je od izrazitog značaja, jer su projekti sa Agencijom u službi sigurnosti i kvalitetnijeg života za sve naše građane.“
 
NIZOM SADRŽAJA BIĆE OBILJEŽEN 18. SEPTEMBAR DAN OPĆINE GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 02 Septembar 2013 14:24

Povodom obilježavanja 18. septembra, Dana Općine Goražde, danas je u Maloj sali Općine održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 18. septembra na kome se razgovaralo o programskim sadržajima koji će se upriličiti povodom ovog značajnog datuma za našu lokalnu zajednicu, kao i o uklapanju sadržaja u program obilježavanja Dana BPK, kako ne bi došlo do preklapanja istih.

Neki od događaja koji će biti uvršteni u program jesu svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde u okviru koje će biti dodijeljena najveća priznanja Općine, zatim otvaranje spomen obilježja ubijenoj i nastradaloj djeci u periodu 1992. – 1995. godine na području općine Goražde, otvaranje novoizgrađenih zgrada napravljenih u okviru projekta „Podrška trajnim stambenim rješenjima za najugroženije stanovnike kolektivnog centra Splavište u Općini Goražde, Bosna i Hercegovina“.

Na narednim sastancima biće razgovarano o detaljima, te usvojen konačan program obilježavanja 18. septembra, Dana BPK Goražde i Općine Goražde.

18. septembar je datum kada je prije 20 godina prvi put oslobođen grad na Drini. Osamnaesti septembar 1992. godine, dan kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile ovaj grad stvorivši više od 600 km2 slobodne teritorije, zlatnim slovima upisan je u historiju Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Taj datum danas se obilježava kao Dan BPK-a i Općine Goražde.

 
POTPISANI UGOVORI ZA DODJELU SREDSTAVA ZA SPORT, KULTURU, UDRUŽENJA I POJEDINCE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 23 August 2013 13:52

Danas su u Velikoj sali Općine Goražde potpisani Ugovori o dodjeli sredstava po Javnom pozivu koji Općina Goražde svake godine objavljuje, a tiču se finansiranja projekata za sport, pojedince, kulturu i udruženja, te projekata mladih.

Ukupno za ove namjene u Budžetu Općine Goražde izdvojeno je preko 60.000,00 KM, a sredstva se dodjeljuju po osnovu Javnog poziva koji je raspisala Općina Goražde. Sredstva su odobrena za 19 aplikacija iz oblasti sporta za koji je predviđen iznos od 40.000,00 KM, 7 aplikacija pojedinaca u iznosu od 3.000,00 KM, 2 aplikacije iz oblasti kulture u iznosu 3.000,00 KM, te 10 projektnih aplikacija za projekte mladih u iznosu od 16.000,00 KM.

Na ovaj način, Općina Goražde u skladu sa mogućnostima i stanja u Budžetu, podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj promociju Općine Goražde, ali i razvoj sporta, kulture i ostalih društvenih sfera u Općini Goražde.

Prema riječima načelnika Općine Goražde mr. Muhameda Ramovića, Općina će novi Javni poziv za 2014. raspisati uskoro, kada će svi oni koji ispunjavaju kriterije ponovo biti u prilici da apliciraju za sredstva.

„Iako je teška materijalna situacija, ne samo u Općini Goražde, veći i u svim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, mi kao lokalna zajednica uvijek se trudimo naći mogućnost finansiranja kvalitetnih projekata i sportskih aktivnosti koje doprinose jačanju ugleda grada i okupljaju mlade ljude. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti dati još veću podršku, ali u svakom slučaju, želimo mnogo sreće pri implementaciji projekata svima koji su dobili sredstva.“-izjavio je načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009