Skip to content
OBILJEŽENA DEVETA GODINA OD POPLAVA U GORAŽDU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 02 Decembar 2019 16:25

U Velikoj sali Gradske uprave danas je na prigodan način obilježena godišnjica od katastrofalnih poplava koje su zadesile Općinu Goražde 02.12.2010. godine. Ovo je bila prilika da se i ove godine podsjeti na događaje koji su se tada desili, kao i na ulogu i značaj svih jedinica Civilne zaštite i ostalih koji su učestvovali u spašavanju ljudi i materijalnih dobara od posljedica poplava.

Tačno prije devet godina usljed velike kiše i ispuštanja vode iz HE ''Piva'' -Mratinje, Goražde, odnosno njegove stanovnike, kao i ostale općine uz rijeku Drinu zadesile su katastrofalne poplave koje su bile najveće poplave u historiji grada.

Usljed naglog porasta vodostaja rijeke Drine i njenog izlijevanja iz korita, čime je ugrozila ljude i materijalna dobra, 01.12.2010. godine, Štab Civilne zaštite Općine Goražde na trećoj vanrednoj sjednici je donio Odluku i proglasio stanje prirodne nesreće na području općine Goražde (u 12-mjesnih zajednica)  u MZ Osanica, MZ Vranići, MZ Sadba, MZ Mravinjac, MZ Vitkovići, MZ Hubjeri, MZ Zupčići, MZ Goražde I, Goražde II, Goražde III, Goražde IV i MZ Ilovača.

Općinski štab civilne zaštite (OŠCZ-e) Općine Goražde je bio u stalnom radu i zasijedanju i Treća vanredna sjednica koja je održana 01.12.2010.godine je imala 15 nastavaka sve do 09.12.2010. godine kada je OŠCZ-e Općine Goražde donio Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće.

OŠCZ-e Općine Goražde donio je Naredbu o angažovanju snaga civilne zaštite (povjerenika, jedinica i službi), Općinskih službi i drugih organa uprave, privrednih društava i drugih pravnih subjekata sa područja općine Goražde u zaštiti i spašavanju ugroženih i otklanjanju posljedica nastalih poplavama.

Poplave su nanijele katastrofalne posljedice na stambenim objektima, dok ljudskih žrtava nije bilo. Komisija za procjenu šteta ustanovila je štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 105 porodica je evakuisano, 12 stambenih jedinica je trajno uništeno, a šteta je procijenjena na više od 15 milona KM.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, u tim teškim momentima OŠCZ-e Općine Goražde zajedno sa svim jedinicama Civilne zaštite Općine Goražde, ali i lokalnim stanovništvom, privrednim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima pokazalo je izuzetnu organizovanost, stručnost i profesionalnost kada je u pitanju  djelovanje u vanrednim situacijama. Ovaj današnji sastanak bio je prilika da se još jednom analizira urađeno, te da se svima oda priznanje na urađenom poslu.

Govoreći o poplavama iz 2010. godine u izjavi za medije gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović je istakao – ''Kada se sjetimo 01. decembra 2010. godine i svih teških trenutaka po Goražde i njegove građane, kada smo napravili analizu, možemo slobodno reći da smo odgovorili vremenu i zadatku. Ja kao komandat Štaba CZ bio sam jako zabrinut, nismo spavali te noći, bili smo zajedno uz građane, a što je najvažnije jeste koordinacija sa susjednim lokalnim zajednicama Foča, Višegrad, Novo Goražde, kao i sa svim našim jedinicama Civilne zaštite i OS BiH i ono što je najvažnije jeste da nije bilo ljudskih žrtava.

Ono što je veoma važno napomenuti jeste da smo mi poslije napravili tim eminetnih profesora i stručnjaka koji su izradili studiju čime su dokazali da su poplave prouzrokovane ljudskim faktorom. Na osnovu toga, tražili smo da sporazumno riješimo problem, ali nisu imali razumijevanje i morali smo nažalost pokrenuti tužbu protiv vlasnika iz Italije i Srbije koji su dobili koncesiju na hidroelektrani Piva. Već su tri firme iz Goražda dobile spor i jedan naš sugrađanin, tako da i mi očkujemo isto mada je naša tužba opsežnija i prema našim saznanjima, tražit će se vještačenje koje će uraditi fakultet iz Slovenije, tako da očekujemo pozitivan ishod čime bi Grad imao veliku dobit što bi uložio u sanaciju šteta koje su tada nastale. Ukupna šteta koja je prouzrokovana iznosi 7.5 miliona KM direktnih i oko 15 miliona KM indirektnih i zato sam osjećao obavezu da podnesmo tužbu protiv HE Piva.''

Tokom obraćanja, gradnačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović je pozvao sve prisutne da se učenjem fatihe ili na neki drugi prigodan način prisjete rahmetli Meha Hubjera, Sanjina Rašidovića, Ferida Heraka i Elvedina Hamzića koji su dali ogroman doprinosu prilikom poplava koje su zadesile Goražde.

Obilježavanju godišnjice prethodila je Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Goražde (DVD) na kojoj je, između ostalog, usvojen Izvještaj o radu Upravnog odbora za prošlu godinu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009