Skip to content
SVEČANO URUČENI KLJUČEVI STAMBENIH OBJEKATA ZA PRIPADNIKE ROMSKE POPULACIJE NA PODRUČJU GRADA GORAŽDA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 07 Novembar 2019 18:40

U sklopu Programa stambenog zbrinjavanja romskih porodica, u naselju Podhranjen završeni su radovi na izgradnji stambenih jedinica namijenjenih za romsku populaciju na području grada Goražda.

Riječ je o izgradnji 3 objekta sa 4 stambene jedinice. Vrijednost projekta je 237.000,00 KM od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH finasiralo projekat sa 200.000,00 KM, a Grad Goražde sa 37.000,00 KM.

Tim povodom danas je na pomenutoj lokaciji u naselju Podhranjen održana svečanost primopredaje ključeva stambenih objekata porodicama, a izvođač radova na izgradnji objekata bila je firma Kaya Company d.o.o. Goražde.

Prilikom današnje svečanosti gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović nije krio svoje zadovoljstvo realizacijom ovog projekta kojim će se riješiti dugogodišnji problem sa smještajem romske populacije na području našeg grada – ''Zaista jedan svečani trenutak i jako smo sretni zbog toga. Izgradili smo stambene objekte za četiri porodice i još četiri porodice u narednom periodu moramo obezbijediti, jer znamo u kakvim uslovima  žive. Danas smo im uručili i jednokratne pomoći, javila se i firma sa hranom, obećali smo i peći da ćemo obezbijediti, a oni trebaju da čuvaju ove objekte. Želimo da budu dio društva, troje romske djece već ide u školu, neke smo zaposlili kroz javne radove, sve ćemo da učinimo da ih uključimo u društvena zbivanja, jer su oni dio nas i tako trebamo da se ponašamo."

Sretne trenutke zbog novih kuća sa svojim sunarodnjacima danas je podijelio i Dervo Sejdić, aktivista romskog nevladinog sektora i koordinator Vijeća roma – "Ovo je svečani trenutak kada četiri romske porodice dobijaju svoje stanove i nadam se da će započeti novi način života, ali i uključivanja u društvo kakvo je goraždansko. Ovo je dobar početak i treba očekivati da ćemo i dalje ulagati napore i na dodatnim investicijama i pomoći u integraciji Roma na ovom području. Poželio sam im puno zdravlja i sreće u novom životu, u njihovom novom rahatluku."

U novu kuću konačno je uselila i Behara Seferović, majka 12-toro djece. Presretna je kaže, što su dobili krov nad glavom, jer konačno mogu živjeti dostojanstveno – ''Fino je što imamo bolje uslove, da djeca imaju gdje spavati, da se kupaju, da se očiste. Bili smo u ruševini, a sad je osjećaj kao da smo dobili ne znam šta. Zadovoljna sam svima koji su došli i dali nam ovo, valja majka 12 djece odgojiti i svi smo sretni sa novom kućom. A živimo  od dječijeg dodatka, muž mi ne vidi, dijete sam dala u školu, idem prosim po ulici. Evo dobili smo nove kuće, ali da nam nešto i oni pomognu, da nam povećaju dječiji dodatak, da nam daju za treće, četvrto, peto dijete, pošto sam predala rješenje, a odbijaju me, a sud me prihvatio. Ne možemo živjeti od have, djeci skupljam po smeću, ide Džonson dijete od pet godina da traži sebi pomoć po kontejnerima. Evo vidjećemo da ne bude hladno u kući, a pitali smo Gradonačelnika za šporete, drva ćemo nekako saletiti.''

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća pozvala je romSke porodice da se integrišu u zajednicu, te istakla podršku resornih ministarstava, posebno skrećući pažnju na važnost obrazovanja – "Tražite podršku od resornog ministarstva obrazovanja, vaša djeca koja se školuju su svijetli primjeri, i učinimo da to bude praksa da se obrazuju djeca Roma, i da se integrišu u naše društvo."

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009