Skip to content
SVEČANO OTVORENA XVI PO REDU PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA ‘’DANI JABUKE’’ GORAŽDE 2019. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 10 Oktobar 2019 21:16

Goražde je po XVI put domaćin privredno-kulturne manifestacije "Dani jabuke'' Goražde 2019. U prisustvu brojnih zvanica ceremonija svečanog otvaranja Sajma održana je danas na platou ispred Gradske dvorane ''Mirsad Hurić''.

Otvaranju Sajma prisustvovali su brojni zvaničnici, a riječi dobrodošlice zvanicama i učesnicima Sajma najprije je uputio predsjednik Upravnog Odbora PKM ''Dani jabuke'' Mirsad Hubanić. O ulozi i značaju ovog Sajma govorili su brojni zvaničnici među kojima predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, te savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Katić. Veliku podršku ova Manifestacija od samog osnivanja dobila je i od strane stručnjaka Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta Sarajevo, te se u ime ove ustanove obratio prodekan za kvalitet prof. Almir Toroman.

Posebnu dobrodošlicu u naš grad gostima i učesnicima Sajma poželio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je pored toga naglasio kako je Goražde ranije bilo prepoznatljivo po autohtonoj jabuci, šljivi i orahu, te da će se ubuduće veća pažnja posvetiti razvoju poljoprivrede i turizma, čemu veliki doprinos daje i sam Sajam. O značaju Sajma govorili su i ministar privrede u Vladi BPK-a Mensad Arnaut, te premijerka BPK- Aida Obuća koja je i zvanično otvorila XVI privredno-kulturnu manifestaciju "Dani jabuke''.

Ceremoniju svečanog otvaranja svojim nastupom upotpunili su Hor Centra za kulturu Goražde i kulturno-umjetničko društvo ''Vrelo'' iz Čajniča.

Organizatori Sajma ističu kako su pripreme za Sajam počele još u aprilu ove godine, te da poljoprivredna i prehrambena industrija uglavnom imaju primat i na ovogodišnjem Sajmu, dok će se predstaviti i organizacije iz oblasti turizma ruralnog razvoja i nevladinog sektora.

Na manifestaciji, po kojoj je Goražde postalo prepoznatljivo u cijelom regionu, ove godine svoje proizvode predstavit veliki broj izlagača. Svi izložbeni kapaciteti u prostoru dvorane "Mirsad Hurić" su popunjeni, a ove godine pored izlagača iz BiH na Sajmu će svoje proizvode predstaviti i privrednici iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije koji će izložiti proizvode iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industije i turizma.

U okviru manifestacije koja traje do subote će biti organizovan i ''Kviz znanja'' u kojem će učestvovati učenici iz dvanaest poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, te takmičenje ''Jabuka u tradicionalnoj i savremenoj gastronomiji'' u kojem će uzeti učešće učenici ugostiteljsko-turističkih škola iz BiH, Hrvatske i Srbije, te pokazati svoje umijeće.

Takođe, u okviru ove manifestacije će biti održan i okrugli sto o temi ''Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja'', a kako ističe organizator manifestacije i ove godine će biti dodjeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Ovogodišnja privredno kulturna manifestacija "Dani jabuke" Goražde 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražde.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009