Skip to content
POTPISANI UGOVORI ZA OBNOVU I REKONSTRUKCIJU 15 STAMBENIH JEDINICA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 11 Septembar 2019 18:31

U Velikoj sali Gradske uprave Goražde danas je organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata za 15 korisnika.

Riječ je o 15 povratničkih porodica sa područja Goražda i Foče u FBiH, među kojima je i Begović Božidar, povratnik kome je nedavno u požaru izgorila stambena jedinica.

Sredstva za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u iznosu od 197.000,00 KM osiguralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Budžetu Ministarstva za 2019. godinu.

Ugovore u ime Grada Goražda sa ministrom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edinom Ramićem i korisnicima Projekta, potpisao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović, dok je u ime Općine Foča u FBiH ugovore potpisao načelnik Zijad Kunovac.

Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović je istakao – ''Sretni smo što smo danas potpisali ugovore sa 9 naših sugrađana kojima je zaista bilo potrebno da obnove svoje domove, jer znamo u kakvim uslovima žive. Mi ovakve projekte nastavljamo i u narednom periodu, jer se Grad Goražde susreće sa problemima kolektivnih centara zato što još uvijek imamo 4 kolektivna centra i na putu smo da i te porodice usrećimo u 2020. godini, te da se konačno kaže da u BiH nema kolektivnih centara.''

Govoreći o potpisanim ugovorima, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić je naglasio – ''Danas smo potpisali ugovore o dodjeli građevinskog materijala za 15 povratničkih porodica sa prostora dvije lokalne zajednice BPK-a. Sredstva su osigurana iz transfera Ministarstva za raseljena lica i povratnike u Budžetu za tekuću godinu. Ovim potvrđujemo da se nastavlja naše prisustvo u obnovi domova povratnicima na ovom području. Federalno ministarstvo u proteklom periodu putem svojih transfera, kao i provođenja drugih programa i projekata, na području grada Goražda i općine Foča u FBiH, ukupno je obnovilo 354 stambene jedinice, za šta su osigurana sredstva u iznosu od 19,7 miliona KM. U potpunosti smo opredjeljeni da budemo prisutni na cijelom prostoru naše zemlje i osiguramo podršku svim povratnicima kojima je najpotrebnije. Tamo gdje imamo podršku i saradnju sa lokalnim vlastima, a ovdje je sigurno imamo, zajedničkim radom dosta brže se postižu evidentni pomaci. Razumijevanje prema potrebama povratnika posebno je vidljiva ovdje u Goraždu, ali i Općini Foča u FBiH, stoga ćemo naše dobro partnerstvo usmjeriti u daljnja ulaganja s ciljem stvaranja boljih uslova života i rada povratnicima na ovom prostoru.''

Jedna od potpisnica današnjeg ugovora je i Behija Fehratović koja je u izjavi za medije kazala – ''Prvo se zahvaljujem našem gradonačelniku Muhamedu Ramoviću kao i svim ostalim ljudima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje i da mi dobijemo materijal za rekonstrukciju naših kuća. Mnogo mi znači jer živim u neuslovnoj kući u kojoj se više ne može živjeti.''

Obzirom da je 6 korisnika današnje pomoći sa područja općine Foča u FBiH ugovore je potpisao načelnik Zijad Kunovac koji je ovom prilikom u izjavi za medije istakao – ''Želio bih da se zahvalim Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na ogromnoj pomoći prema našoj lokalnoj zajednici i našem stanovništvu. Danas smo potpisali 6 ugovora gdje su u pitanju dvije totalne štete na objektima, a ostale 4 je građevinski materijal koji su korisnici dužni ugraditi.''

Petnaest povratnika koji su danas potpisali ugovore, odabrani su putem Javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u skoro 70 lokalnih zajednica na području BiH.

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Vlade BPK-a prisustvovali su premijerka Aida Obuća i ministar socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009