Skip to content
SVEČANO OTVOREN XXII INTERNACIONALNI ''FESTIVAL PRIJATELJSTVA'' GORAŽDE 2019. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 02 August 2019 07:42

Program XXII Internacionalnog "Festivala prijateljstva" Goražde 2019. počeo je jučerašnjim događajim u sklopu predfestivalskog dana, a nastavljen je danas u poslijepodnevnim satima, organizacijom tradicionalne ''Bosanske avlije’’ od strane uposlenika JU Centar za kulturu, a koju je svečano proglasila otvorenom premijerka BPK-a Aida Obuća. U prostorijama Zavičajnog muzeja okupile su se zvanice i gosti Festivala uz bogatu trpezu sa tradicionalnim bosanskim jelima koja su pripremile vrijedne Goraždanke, a goste u nošnji i ambijentu ukrašenom ručnim radovima i predmetima korištenim u bosanskim domovima kroz stoljeća, dočekale su članice Ansambla narodnih igara i pjesama.

Nakon ''Bosanske avlije'' u Velikoj sali Centra za kulturu ljubitelji pozorišta uživali su u predstavi Tarika Filipovića pod nazivom ''Ćiro'', nakon čega je u Gradskoj art galeriji uslijedilo otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji/ILK ''Boje prijateljstva'' Goražde 2018. Izložbu su presjecanjem vrpce zvanično otvorili brojni prijatelji na čelu sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem. Pravu festivalsku atmosferu dodatno je upotpunio promenadni koncert ulicama grada Duhačkog orkestra iz Travnika uz pratnju festivalske zastave koju su nosili učenici generacije.

Nakon toga je uslijedio svečani dio programa i zvanično otvaranje XXII Internacionalnog ''Festivala prijateljstva'' Goražde 2019.

U prisustvu zvanica, gostiju, prijatelja Festivala, večeras je uz zvuke festivalske himne, spektakularni vatromet, te podizanje festivalske zastave, svečano otvoren XXII po redu Internacionalni ''Festival prijateljstva'' Goražde 2019.

Svečanost otvaranja Festivala počela je nastupom Duhačkog orkestra iz Travnika, a nastavljena je nastupom Udruge mažoretkinja Općine Kiseljak ''Kiseljačke mažoretkinje'', nakon čega su nastupili mališani iz  goraždanskih vrtića SOS „Kinderdorf“  i „Sunce“. Pozdrav u ime mladih Goražda uputio je Hamza Omerbašić, a uz poruku mira dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini gostima iz nekoliko zemalja Evrope i svijeta, te brojnoj publici, poželio je gradonačelnik Goraždadr.sci. Muhamed Ramović koji je zajedno sa načelnikom bratske Općine Gaziemir Halilom Ardom i Tarikom Filipovićem, te prijateljim iz Francuske zvanično otvorio ovogodišnji Festival. U sklopu ceremonije svečanog otvaranja nastupili su još i Iman Bajrović, Mirsad Turulja, te prijatelji iz Francuske goraždanima dobro poznata grupa ZaZous.

Obzirom da je prva festivalska noć posvećena folk muzici u sklopu večerašnjeg programa na Centralnoj bini na platou ispred Gradske dvorane nastupili su Kenan Garčević – Žera, Nermin Šabić, Haris Džananović, MVIS ''Behar'', te zvjezda večeri Emir Đulović.Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009