Skip to content
OTVORENA BOTANIČKA BAŠTA U OKVIRU KOMPLEKSA ''MEMORIJALNA ŠUMA 8372 SREBRENICA'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 04 Juli 2019 16:29

U okviru kompleksa ''Memorijalna šuma 8372 Srebrenica'' na Posestri danas je upriličeno otvaranje botaničke bašte koja je urađena sredstvima GEF-a ( Global enviroment facility) Fonda za globalni okoliš Svjetske banke putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva-PIU-šumarstva i vodoprivrede kroz Projekat održivog upravljanja šumom i krajolikom (SFLMP).

Također, u sklopu istog projekta nabavljen je Stroj za proizvodnju sječke ( sjekač drvene mase na gusjenicama) SAFE-Trak 19-28. proizvođača GreenMatch Ltd, UK.

Gostima i zvanicama na otvaranju najprije se obratio direktor JP Bosansko-podrinjske šume Goražde Kenan Kanlić.

-Vrijedno je istaći i zapamtiti: u svega dvije godine dana urađen je Memorijalni kompleks sa zasađenih 8372 sadnice koje trajno sjećaju na nevine žrtve genocida u Srebrenici, izgrađena je informativno – edukativna kuća sa igralištem za djecu i odbojakaškim terenom i urađena botanička bašta sa preko 50 vrsta, a sve je koštalo oko 350.000,00 KM – rekao je u obraćanju na svečanosti mr. Kenan Kanlić, direktor JP „Bosansko – Podrinjske šume“. Kanlić je ovom prilikom najavio i buduće projekte na ovom prostoru - izgradnju adrenalinskih parkova, novih nogometnog i košarkaškog igrališta, pješačkih i biciklističkih staza. – Uvjeren sam da će ovaj prostor, ovaj kompleks i njegovi sadržaji biti mjesto edukativnih, sportskih i kulturnih aktivnosti a da će ova botanička bašta privlačiti ljude i iz drugih mjesta i krajeva, razna udruženja, studente, učenike, a da će je umjetnici ispunjavati životom – istakao je Kanlić.

Na svečanosti otvaranja Botaničke bašte u kompleksu „Memorijalna šuma 8372 Srebrenica“ o značaju ovog memorijalnog mjesta i botaničke bašte govorili su i predstavnici institucija i organizacija koje u kontinuitetu podržavaju izgradnju i jačanje sadržaja u kompleksu: Direktor PIU šumarstva i vodoprivrede Alojz Dunđer, goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović i resorni kantonalni ministar Mensad Arnaut.

Sajra Šalo i Iman Bajrović, goraždanske djevojčice, učesnice Internacionalnog dječijeg festivala „ Šta se pjesmom sanja“ (organizator Centar za kulturu Goražde) uljepšale su svečanost izvedbama njihovih pjesama.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009