Skip to content
PROMOVISANA KNJIGA PJESAMA I PROZE ''AMININ AMANET'' ČIJI SU AUTORI UČENICI OŠ ''HUSEIN EF. ĐOZO'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Subota, 08 Juni 2019 09:44

Sinoć je u Velikoj sali Centra za kulturu upriličena promocija knjige pjesama i proze ''Aminin amanet'' čiji su autori učenici OŠ ''Husein ef. Đozo''. Knjiga je nastala u okviru tradiocionalne manifestacije ''Tragom ljubavi''. Riječ je o manifestaciji posvećenoj rahmetli učenici ove škole Amini Efendić koja je također bila autor brojnih stihova kojima su se sinoć svi koji su bili prisutni u Velikoj sali Centra za kulturu  prisjetili naše mlade goraždanke.

Nastavnici i đaci koji već godinama čuvaju uspomenu na pjesnikinju Aminu, pjesme i prozne zapise nastale kroz konkurse „ Tragom ljubavi“ sabrali su u  zbirku poezije pod naslovom „ Aminin amanet“, kao najljepšu i trajnu posvetu prijateljici, drugarici.

-Zbirku pezije „Aminin amanet“ posvetili smo Amini Efendić, učenici naše škole, koja nam je u amanet ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove ispunjene čežnjom i neprolaznom ljepotom – zapisala je u predgovoru zbirke Halida Kurtović, direktorica Osnovne škole „Husein Ef. Đozo“, škole čija je učenica bila Amina.U ovu knjigu bisernicu iz dječijih srca smjestile su se 101 pjesma i 4 prozna teksta.

-Snaga ljubavi koja stanuje u ovim izrečenim stihovima je ista ona snaga kojom je Amina stihovala o ovom svijetu, prirodi, ljudima i ljubavi samoj. Ta snaga je ostavila neizbrisiv trag u prostoru i vremenu, kao zadatim apriornim formama života, koji se ogleda i u osjećanju duga od strane Amininih poetskih kolegica i kolega, koji kroz ovu zbirku prave svojevrsnu konekciju sa poetskim stvaralaštvom Amine Efendić – kaže u rezenziji knjige mr. sci Sanid Zirak.

Drugi recezent – Slavko Klisura nazvao je ovu zbirku „ udžbenikom o ljubavi pisanom dječijim srcima“ a sa puno emocija o knjizi govorila je i nastavnica Rasema Ferhatović.

Na promociji se zaposlenicima škole, a posebno đacima zahvalio Aminin otac, Hamed ef. Efendić.

Na pozornici velike sale Centra za kulturu, nekadašnji Aminini drugari ( sada srednjoškolci i studenti) i sadašnji đaci govorili su njene i vlastite stihove, recitovali, pjevali, muzicirali a ovaj događaj ostaće kao jedna prelijepa uspomena za sve one koji su prisustvovali istom.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009