Skip to content
U SARAJEVU ODRŽANA KONFERENCIJA ‘’UTICAJ PROCESA PRISTUPANJA EU NA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE U BIH’’ PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 13 Mart 2019 13:01

Savez općina i gradova F BiH, u partnerstvu sa Savezom opština i gradova  RS i Švedskim savezom lokalnih vlasti i regiona ‘’SALAR’’ provodi projekat ’’Jačanje saveza opština/općina i gradova u Bosni i Hercegovini’’, uz finansijsku podršku Vlade Švedske i Švicarske, s ciljem unaprjeđenja uloga jedinica lokalne samouprave u BiH  u procesu Evropskih integracija’’.

U okviru  projekta izrađene su Analize utjecaja procesa pristupanja EU na jedinice lokalne samouprave iz slijedećih oblasti: ‘’Javne nabavke’’, ‘’Zapošljavanje i socijalna politika’’, ‘’Regionalna politika i strukturni instrumenti’’, ‘’Ruralni razvoj’’, ‘’Životna sredina i komunalne usluge’’, ‘’Iskustvo Hrvatske-uloga lokalnih vlasti u procesu pridruživanja’’.

Tim povodom u Sarajevu je danas održana Konferencija na temu ‘’Uticaj procesa pristupaja EU na jedinice lokalne samouprave u BiH’’. Konferenciji su između ostalih učesnika prisustvovali i predstavnici Grada Goražda koji je također član Saveza općina i gradova F BiH.

Osnovni cilj Konferencije je upoznati sve relevantne predstavnike institucija i organizacija u čijoj su nadležnosti pomenute teme sa osnovnim nalazima izrađenih analiza te narednih koraka saveza općina/opština u cilju unaprjeđenja uloge lokalnih vlasti u procesu pristupanja EU.

U sklopu dnevnog reda Konferencije, nakon uvodnih obraćanja, uslijedila je prezentacija izvještaja ‘’Analiza uticaja EU legislative na jedinice lokalnih samopurava’’, potom izvršena prezentacija na temu ‘’Uloga lokalnih vlasti u pristupanju EU u Hrvatskoj, te panel diskusija. Konferencija je završena predstavljanjem Mape puta za učešće Saveza općina/opština i gradova u procesu pristupanja EU’’.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009