Skip to content
PREZENTIRANI REZULTATI U OKVIRU PROJEKTA ''POBOLJŠANJE KVALITETA ZRAKA U BOSNI I HERCEGOVINI KROZ PROMOCIJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I UNAPRIJEĐENJE DALJINSKOG GRIJANJA" PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 05 Mart 2019 15:16

U organizaciji UNDP-a danas je u Sarajevu održana prezentacija ključnih rezultata u okviru projekta ''Poboljšanje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini kroz promociju obnovljivih izvora energije i unaprijeđenje daljinskog grijanja".

Riječ je o projektu koji je finansiralo Ministarstvo zaštite okoliša, zemljišta i mora Republike Italije  (IMELS), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Cilj projekta je pružanje podrške Bosni i Hercegovini i Vladi Kantona Sarajevo u poduzimanju mjera za ublažavanje zagađenja zraka kroz promociju i korištenje  obnovljivih izvora energije i poboljšan pristup daljinskom grijanju. Zemlje Jugoistočne Evrope, posebno Bosna i Hercegovina, imaju najveću stopu zagađenosti zraka u cijeloj Evropi. Također, Bosna i Hercegovina ima najvišu stopu smrtnosti koja se pripisuje zagađenju zraka u Evropi, kako navodi Svjetska zdravstvena  organizacija (WHO) u 2017. godini.

U sklopu prezentacije predstavljene su Studija obnovljivih izvora energije s naglaskom na biomasu, geotermalnu energiju i solarnu energiju u Bosni i Hercegovini, koja je analizirala mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini s naglaskom na biomasu, geotermalnu energiju i solarnu energiju. Studija obuhvata tehno-ekonomske i okolinske potencijale obnovljivih izvora, kao i inovativne niskokarbonske tehnologije u narednih 10-15 godina. 

Predstavljena je i Studija unaprijeđenja i proširenja sistema daljinskog grijanja Kantona Sarajevo, koja obuhvata dugoročnu strategiju sektora daljinskog grijanja u Kantonu i prioritetne investicije pogodne za kratkoročno finansiranje, uzimajući u obzir strateško opredjeljenje Vlade Kantona u jačanju sistema daljinskog grijanja i identificirane mjere u tom pogledu.

Na poziv organizatora današnjoj prezentaciji, u ime Grada Goražde, prisustvovao je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba