Skip to content
NIZOM SADRAŽAJA I OVE GODINE OBILJEŽIT ĆE SE 26. JANUAR, DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U II SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 10 Januar 2019 15:23

U Goraždu će se i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježiti 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i Dan mjesne zajednice Goražde I. 

Tim povodom danas je u Maloj sali Gradske uprave održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma. Na sastanku je razmatran prijedlog programa kojim će se obilježiti ovaj značajni datum koji je u kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda.

Obilježavanjem ovog datuma građani Goražda odaju počast svim žrtvama koje su stradale u periodu 1941. - 1942. godine, ali na taj način će se prisjetiti svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. – 26. januara 1942. godine.

O samim programskim sadržajima u ime Organizacionog odbora u izjavi za medije pomoćnik Gradonačelnika Grada Goražda Sanid Zirak je istakao – ''Kao što je poznato mi 10 godina obilježavamo 26. januar Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda kada su partizanske jedinice oslobodile do tada okupirano Goražde i oslobodilo stanovništvo. Odlukom Općinskog vijeća ovaj datum je uvršten u kalendar značajnih datuma na području naše lokalne zajednice i od tada pa do danas mi redovno svake godine formiramo organizacioni odbor koji je u funkciji pripreme određenih programskih sadržaja kojim će se obilježiti ovaj datum. Prije svega ova manifestacija je u funkciji njegovanja kulture, sjećanja onoga što je u prošlom stoljeću prošlo stanovništvo ovoga kraja i ovoga podneblja i generalno države BiH. Kao što vidimo i dan danas određene političke idiologije žive u određenim političkim kuhinjama koje su aktvine i danas na političkoj sceni BiH i pravi se konekcija sa tadašnjim dešavanjima. Mi smo za ovu 2019. godinu pripremili 7-8 programskih jedinica koji će biti u funkciji afirmacije kulture na ta sjećanja i taj period. Također će biti polaganje cvijeća na našim gradskim, lokalnim spomen obilježjima, zatim imat ćemo bacanje 78 ruža kao vrstu simbolike u rijeku Drinu na broj godina od 1941. do 2019. godine. U sklopu obilježja imat ćemo posjetu delegacije SABNORA BiH koji će svojim prigodnim obraćanjem uputiti određene poruke generacijama koje su danas aktivne, u smislu da se istrajava na fonu antifašističkih vrijednosti, koje ne smiju i nemamo pravo da izumru da budu iskorijenjene sa ovog područja. Također na taj dan će biti obilježen i Dan mjesne zajednice Goražde I.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba